0
Időtartam: 5 alkalom hon- és népismeretNéprajztörténelemföldrajz

Tényleg egy óriásról kapta a nevét a Balaton? Hol rejtőznek az őskori emberek nyomai? Hova tűnt a hatalmas római erőd? Ezekre, és még sok minden másra is választ kaphattok, ha velünk tartatok!

Leírás

Első alkalom

Első találkozónkon a fantázia világában kalandozunk, miközben arra keressük a választ, mikor és hogyan keletkezett a Balaton.

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy óriás, Balaton és annak leánykája, Haláp.”

Így kezdődik az egyik legismertebb legenda, mely a tó létrejöttéről mesél. Ezt is megismerjük!

Ám nem csak a mesék, hanem a tudományos tények is lehetnek izgalmasak: többezer évre visszatekintve megtudjuk, milyen folyamatok – kéregmozgások, erózió, feltöltődés, vulkanikus tevékenység – vezetett tavunk és környezete kialakulásához.

Második alkalom

Az őskorban vagyunk, a Balaton vidékén. Képzeletben körülnézünk, kik és hogyan éltek mintegy 8000 évvel ezelőtt a tó körül.

Megismerkedünk azokkal a régészeti leletekkel, melyek őseink hétköznapjairól mesélnek nekünk.

Harmadik alkalom

Még a környékbeliek közül is kevesen tudják, hogy Keszthelytől nem messze, Fenékpusztán egy hatalmas római erőd állt. Még kevesebben tudják elképzelni, milyen lehetett “fénykorában”: 15 hektáron terült el, 44 kerek torony védte, s számos épület – közük fürdők, raktárak és villák – nyomaira bukkantak itt a régészek.

De pontosan kik építették, és miért? Mi lett az erőd sorsa?

Harmadik találkozónkon ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Negyedik alkalom

Ez alkalommal a néprajz és néphagyományok területére teszünk kitérőt, és az év egy különleges időszakáról, a Farsangról beszélgetünk.

Gyanó Szilviától, Balatoni Múzeum néprajzkutatójától megtudhatjátok, milyen régiek és honnan erednek a mai napig élő farsangi szokások, de mesél kevésbé ismertekről is: például az asszonyfarsangról, vagy a húshagyókeddi viseletcseréről.

Ötödik alkalom

Utolsó találkozónkon a gyerekek „Márciusi Ifjakká” válnak. A múzeum gyűjteményeiből kiválogattuk azokat a műtárgyakat és dokumentumokat, melyek segítenek a történelmi esemény élményszerű felidézésében.

A foglalkozás alatt a diákok kézbe is vehetik a szabadságharcban használt szablyákat, puskát vagy éppen Kossuth Lajos pisztolyát.

Az általános iskola felső tagozatosai számára a helyi eseményekről is részletesebben mesélünk, hiszen nincs olyan környékbeli település, melyet ne érintett, vagy ért volna el a történelem eme vihara.

Hasznos információk

Foglalkozás díja

600 Ft / fő / alkalom (max. 25 fő / csoport)

Foglalkozás időtartama

45 perc / alkalom

Tantárgyi kapcsolódás

környezetismeret, történelem, hon- és népismeret, földrajz

Keressen minket!

Ha felkeltettük érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merülne fel, keresse bizalommal Németh Péter múzeumpedagógust a 83/312-351-es telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címen.

Dear Visitors! Due to the coronavirus outbreak we are following government guidelines to keep the Balaton Museum closed from 11/11/2020 until further notice. Thank you for your patience! Take care of each other!