LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Időtartam: 5 alkalom Néprajzhon- és népismeretföldrajztörténelem

A Balaton többezer évvel ezelőtti kialakulása folyamatosan foglalkoztatta az embereket, főleg a környék lakóit. Számtalan mese és monda látott napvilágot, melyek segítették elképzelni a Balaton születését.

De mi a valóság? Milyen csontokból vonták le a következtetést a környéken élő népek, hogy a Balatonnál óriások éltek?

Egy másik monda szereplője pedig Balaton, az óriás. Hogy mosódik össze a mese és a valóság? Mi az igazság? Hogyan változott a tó az évezredek során?

Időutazásunk megválaszolja a kérdéseket, majd a következő foglalkozáson a Balaton lakosságára fókuszálunk 8 ezer évvel ezelőttől egészen napjainkig.

Tárgyi leletek bizonyítják, hogy több ezer évvel ezelőtt az első emberek padlással rendelkező házakat építettek, és értettek a földműveléshez és az állattenyésztéshez.

Hogy használták ki a Balaton adottságait? Miről árulkodnak a tömegsírjaik, talán vallási okokból áldozták fel az áldozatokat?

Számtalan izgalmas kérdés kerül megválaszolásra az első két alkalommal.

A legnagyobb változást mégis a rómaiaknak köszönhetjük, akik Fenékpusztán felépítették hatalmas belsőcsapati erődjüket. Kik éltek ott, mire használták, és pusztulása után a köveiből mely épületek születtek Keszthelyen?

Megtudhatják a diákok, ha részt vesznek a harmadik kulturális órán.

A negyedik foglalkozáson a farsangi népszokásokat elevenítjük fel, sok-sok néprajzi műtárgy bemutatásával.

A diákok választ kapnak arra, hogy mióta él ez a hagyomány, miért ünnepelték az emberek, hogyan készültek a jelmezeik, és mi volt mindezzel a céljuk.

Befejező, ötödik kulturális óránk alkalmával felidézzük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

A kézbe vehető eredeti fegyverek, szablyák, az ágyúmakett, a harcokban részt vevő katonák által ismert és használt dob, a bankjegyek, valamint múzeumunk büszkesége, Kossuth Lajos pisztolyának bemutatásával maradandó és feledhetetlen élménnyel egészül ki mindaz, amit iskolai tananyagként a diákok korábban már elsajátítottak.

Hasznos információk

Ajánlott korosztály

Általános iskola felső tagozatosok

Foglalkozás díja

800 Ft / fő / alkalom (max. 25 fő / csoport)

Múzeumpedagógiai bérlet

Általános iskola felső tagozatosok részére 4 alkalomra érvényes bérlet ára 2 800 Ft / fő. Bérleteinkről itt is tájékozódhat.

FONTOS: Bérleteinknek NINCS lejárati ideje. Egy bérletet több csoport / osztály is igénybe vehet.

Foglalkozás időtartama

5 alkalom – alkalmanként 45 perc

Tantárgyi kapcsolódás

történelem

Keressen minket!

Ha felkeltettük érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merülne fel, keresse bizalommal Németh Péter múzeumpedagógust a 83/312-351-es telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címen.