LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2022. május 6.

Beporzók nélkül nincs élet! – ebben a szellemben hirdetett Fotópályázatot a Balatoni Múzeum a Méhek napjára. A rendezvény, fontos témájával társadalmi szerepvállalásra hivatott ösztönözni a résztvevőket a klímavédő és a természettel harmóniában működő, fenntartott kultúra megjelenítésére.

A pályázatra az „Ébredő természet”, és az „Óvjuk a méheket” kategóriában nevezhettek az alkotók. Lencsevégre kaphattak nyíló virágot, szorgoskodó méheket, vagy bármilyen tevékenységet, ami a méheket élteti, akár még a csorgó mézet, vagy hagyományos népi eszközöket is. A koncepció a természettel való kapcsolódásra hívta fel a figyelmet. A négytagú szakmai bírálóbizottság e mércén át szakértette a szemlézett alkotásokat.

Fentiek mellett szakmai szempontok is megfogalmazódtak: egyebek mellett, legalább 8 megapixel felbontású JPG formátumú képpel lehetett csak pályázni. A zsűri a kiváló minőségű telefonos fotókat is értékelte, amennyiben az kapcsolódott a kiírt kategóriákhoz. A pályázat sikere – eszmei értékén és esztétikai minőségén túl – számokban is realizálható: összesen 101 pályamunka érkezett be határidőre.

A szakmai zsűri:

Belovári András – a zsűri elnöke, fotográfus, kommunikációs szakember – Polgármesteri Kabinet
Németh Péter – természetvédelmi mérnök, a Balatoni Múzeum igazgatója
Bankó Zsolt – képzőművész, a Helikon Kastélymúzeum művésztanára
Balla Eleonóra – fotográfus

A fotópályázat díjkiosztója április 30-án zajlott. A rendezvényen Németh Péter múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Belovári András, zsűrielnök röviden elemezte a beérkezett pályaműveket, majd Balla Eleonóra és Bankó Zsolt zsűritagokkal együtt átadták a díjakat. Az első három helyezés értékelését követően a Csák Árpád díjat, Nagy Bálint, Keszthely város polgármesterének különdíját Sáringer-Kenyeres Marcell, önkormányzati képviselő adta át a nyertesnek.

Aláhúzandó, hogy a jeles nap apropóján Keszthely város kulturális képviselői ismét összefogtak, de a fontos témát Keszthely város polgármestere is szívügyének tekintette, így a nyertes pályázók különleges díjazásokban részesülhettek:

Díjak:

1.hely – Családi belépő a Balatoni Múzeum Festetics-szabadulószobájába
2.hely – Kombinált belépő a Múzeumok éjszakájára
3.hely – Családi belépő a Festetics-kastélyba
Különdíj – Csák Árpád díj – Keszthely Város Polgármesterének Különdíja

A nyertesek:

1. hely – Beregi Petra Zoé
2. hely – Tóth András
2. hely – Csiszár Dominik
3. hely – Vértesi Eszter: Zümi
Különdíj – Godina Rózsa: Méhkaptár 2

Dicséretben részesült:
Tóth Áriel: „Harmónia” című alkotása.
Varga Benjámin: „A természet utat tör” című alkotása.
Gál Sándor Zoltán: „Close Up Bee” című alkotása.

Időt és energiát nem sajnálva, egy jó ügy érdekében egyel több mint száz pályamunka érkezett, ami megmutatja, kézzel fogható az alkotókedv és a téma-érzékenység.
A pályázat minden résztvevőjének szívből gratulálunk!