LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2022. szeptember 18.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megvalósuló, A Város Művésze címet viselő projekt zsűrije meghozta a döntést, ennek értelmében 2022. novemberében Keszthely, azon belül a Balatoni Múzeum Mohácsi Balázs költő-írót és Schuller Mária textilművészt fogadja vendégül.

A beérkezett 41 pályázatot előszűrte egy három főből álló előzsűri, és 10 pályázatot bocsátott a zsűri rendelkezésére. Az előzsűri tagjai voltak: Kovács Szabolcs turisztikai tanácsadó, Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója és Szálinger Balázs, a projekt szakmai vezetője.

A 10 pályázatból a projektvezető döntése alapján diákzsűri választotta ki a végső nyerteseket. Ennek célja, hogy minél jobban a helikoni hagyományokba illeszkedjen A Város Művésze-projekt. Felkértük Keszthely és Hévíz közép- és művészeti iskoláit, jelöljenek diákjak közül valakit, aki vagy a legutóbbi Helikonon, vagy más művészeti megmérettetésen eredményt ért el. Melléjük Cséby Gézát, Keszthely Város Díszpolgárát, a helikoni hagyományok kutatóját kértük fel zsűritagnak.

Az iskolák javaslatai alapján az alábbi zsűri állt fel:
Boda Ágnes Alíz, Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola, Hévíz
Cséby Géza, Keszthely Város díszpolgára, író, művelődéskutató
Hajdu László, ZSZC Keszthelyi VSZK
Kiss Brúnó, ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Kurusta Sára, Vajda János Gimnázium
Pas Marcell, ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Technikum
Varga Sára, Festetics György Zeneiskola.

A két győztes pályázat mellett szép pontszámot ért el Gere Nóra Éva költő pályázata. Mivel a projekt eredeti célja az volt, hogy különböző művészeti ágak képviselői töltsenek el együtt Keszthelyen egy hónapot, ő nem fért be a nyertesek közé. Az előzsűri a zsűri jóváhagyásával abban állapodott meg, keresni fogja a lehetőséget, hogy A Város Művésze következő, tavaszi fordulójában Gere Nóra Éva a projekt keretében Keszthelyre jöjjön.

Schuller Mária 1990-ben született Debrecenben, Budapesten él. A ELTÉ-n hallgatott film- és művészettörténetet, a MOMÉ-n szerzett diplomát mint divat- és textiltervező művész. Pályázata alapján azt tervezi, hogy Keszthelyen a balatoni táj és a balatoni ember kapcsolatát kifejező alkotások készít.

Mohácsi Balázs 1990-ben született, Pécsett él. Költő, kritikus, műfordító, a Jelenkor folyóirat szerkesztője, a Versum főszerkesztője. Korábban Bécsben és Újvidéken töltött hosszabb időt, ezen élményekből mindig tárcanovellák és versek készültek. A keszthelyi itt-tartózkodás alapján is ez várható. Emellett Bertók László költészetével foglalkozik, illetve következő kötetének itteni befejezésére készül.

Gratulálunk a nyerteseknek, és szeretettel várjuk őket Keszthelyen!
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.