LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. január 18. Római korVindornyafokközösségi régészet

Megjelent Dr. Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatójának tanulmánya a Vindornyafokon előkerült római kori vas üllőről.

A leletet múzeumunk fémkeresős együttműködő önkéntesei – Horváth László és Gép Miklós – találta és hozta be a múzeumba 2020-ban.

Részlet a tanulmány bevezetőjéből:

„Az utóbbi években a közösségi régészet keretében a keszthelyi Balatoni Múzeum is gyümölcsöző kapcsolatot épített ki a környék fémkeresős kutatóival. Klinger László, a múzeum régésze kért engedélyt fémkeresős kutatásra. Az ő megbízásából a múzeum külső munkatársai, Horváth László és Gép Miklós 2020. február 24-én, Vindornyalak határában, a 06/6 hrsz. területen, a községi temető közelében, a Vindornyafokról Zalaszántóra vezető földút túloldalán, mintegy 50 cm mélységben három tárgyból álló vasleletet találtak (koordináták: 507494 és 170182, 1. kép). A tárgyak a Balatoni Múzeum régészeti gyűjteményébe kerültek (Gy.N. 2020.12.1-3.).”

A tanulmány a linkre kattintva letölthető pdf formátumban.

Dr. Müller Róbert: Késő római vastárgyak Vindornyafok határából. LANCEA REGIS – A Közösségi Régészeti Egyesület Közleményei 2020/6