LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. február 29.

A múzeum helytörténeti gyűjteményébe 1958-ban került ez a kendő, amely az 1848-49-hez kötődő relikviaanyag egyik különleges, ritka darabja.
A négyszögletű, fehér, szegetlen vászonkendő fekete, nyomott mintával készült, mérete 36,5 x 40,5 cm. Kossuth Lajos arcképét növényfonatos keret veszi körül, melynek négy sarkában, medaillonokban a forradalom és szabadságharc további négy kiemelkedő személyisége látható:

gróf Batthyány Lajos, gróf Andrássy Gyula, Perczel Mór és Klapka György.

Emlékkendő hónap műtárgy 2024 március

1848-49 fontos, dicsőséges eseményei és vezetői sokféle használati, illusztrációs- és dísztárgyon tűnnek fel. De ilyen tárgyakat csak 1867, az osztrák-magyar kiegyezés után készítettek és terjesztettek, amikor az önkényuralmi évek elmúltával már meg lehetett emlékezni ezekről. Ez a kendő is egy századvégi ünnepséghez vagy kiemelt jubileumhoz kapcsolódik, mint például 1898, az 50. évforduló.

Mivel Kossuth Lajos a kendő központi alakja, készülhetett az ő 1894-es temetésére, vagy születésének 100. évfordulójára is, 1902-ben.

Mint a korabeli, papír alapú képeken, amikhez metszeteket használnak fel és nyomtatással sokszorosítják őket, ezen a kendőn is jelölik a készítő nevét és a jogtulajdonost.

Emlékkendő hónap műtárgy 2024 március gróf Andrássy Gyula

Gróf Andrássy Gyula portréja a kendőn.

Az arcképek közül csak Kossuthé ábrázolja őt idős korában, noha Batthyány Lajos kivételével mind megérték a XIX. század utolsó éveit, és készült róluk fénykép is. A portré metszetek így fel tudják idézni az utókornak a szabadságharcot és a szereplők fiatalságát.

Emlékkendő hónap műtárgy 2024 március Perczel Mór

Perczel Mór portréja a kendőn.

Az öt politikus, hadvezér jól reprezentálja a különböző életpályákat az 1849-es bukás, a külföldi emigráció és a monarchiában vállalt pozíciók felől nézve, és azt, hogy még egymással is voltak ellentéteik. De legyen szó akár a vértanú Batthyányról, akár a jelképesen felakasztott, majd mégis miniszterelnökké lett Andrássyról, a nemzeti emlékezetben a XIX. század végére már mindegyikük a pozitív, hősi oldalra került.