LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2023. május 3.

Az iparművészeti gyűjteménybe 1955-ben leltározták be az Esterházy család szigligeti kastélyából származó asztali étkészletet. A 26-féle tárgy között vannak tálaló- és étkező tálak, tányérok, csészék és csészealjak, tárgyfajtánként akár 20-30 darabos sorozatokkal. Néhány példányt mutatunk be a készletből.

A tárgyak fehér porcelánból készültek, festett díszítményük egyszerű: körbefutó zöld sáv és kék E.P. (Esterházy Pál) monogram, a betűk között koronával. Aljukon a gyártó és kereskedő cégek márkajelzései láthatók. A készlet nagy része a csehországi Pirkenhammer porcelángyár 1918 utáni terméke, jelzésük keresztbe tett két zöld kalapács.

Gróf Esterházy Pál szigligeti uradalmának központja volt a klasszicista stílusú kastély, a várhegy alatt. 1945-ben, a II. világháború végén az akkor már özvegy Esterházyné Deym Izabella grófnő elmenekült a szovjet csapatok elől Ausztriába, de előtte néhány értékes bútorát és vagyontárgyát befalaztatta.

A kastélyt 1949-es és 1952-es törvényerejű rendeletek értelmében államosították, megmaradt berendezése múzeumba került. Ezt követően, 1953-ban véletlenül, egy csőtörés miatti falbontás során előkerültek az 1945-ben elrejtett tárgyak. A távollevő grófnő ellen bűnügyi eljárás indult, és a lefoglalt tárgyakat listába vették, majd átadták a Balatoni Múzeumnak.