LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. szeptember 19.

Mikus Gyula
(Celldömölk 1905. október 16 – Keszthely 1996. december 06)

Szüleivel Celldömölkről 5 évesen Tapolcára költöztek, ahol elemi iskolai rajtanára Frimmel Gyula figyelt fel diákja különleges rajztudására. Első említése a Tapolczai Újság 1912-es számában történik kiemelkedő Toldi illusztrációival.

Ösztöndíjjal kerül a Szegedi Tanítóképzőbe, ahol 1927-ben végez és lesz a zalaszántói iskola tanítója. Zalaszántói emberek mindennapjai ihletik két monumentális alkotását a „Halottasmenet” és az „Utolsó kenet” című festmányeit,melyekből országos ismertséget a „Halmos Izor életkép díj”-at megkapó Halottasmenet lesz az ismertebb. 1942-től kerül Keszthelyre tanítani,és közel élete végéig tartó legőszintébb ,legbensőségesebb kapcsolatához a Balatonhoz.

Művészetével elért eredményeit, munkásságával elért kitüntetéseit, barátainak, művészi pályájának elismeréseit mind a Balatonnak tulajdonítja.

Keszthelyen emlékére 10 évig működött egy a lakóházában kialakított emlékkiállítas, a Főtér felújításakor a Kútházban felállították „ A halas kisfíú „ c. szobrának Kalmár Katalin szobrászművész által felnagyított változatát, és a Balatonpartján a Molótól északkelet felé húzódó sétány viseli a nevét.

Születésének 110. évfordulóján a Cserszegtomaji MŰSZAK alapítói felkérésére Tirnován Tamás szobrászművész készítette el a mellszobrot, melynek felállításához gyütünk adományokat. Adománygyüjtést a Keszthelyi Városvédő Egyesület segíti.
Számlaszám: 1620 0106-1167 4247 „Mikus”