0
2020. szeptember 3 - 2020. szeptember 30. FestészetBasch ÁrpádHónap műtárgya

2020. szeptember hónap műtárgya Basch Árpád „Felhős Balaton” című alkotása.

A festmény egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően került képzőművészeti gyűjteményünkbe.

Az ajándékozó, Dmitry Dubitsky orosz műgyűjtő küldetésének érzi, hogy felkutassa a magyar képzőművészeti alkotásokat, s elérhetővé tegye azokat a nagyközönség számára.

A „Hazatérés” projekt keretében megvásárolt kép magángyűjteményben volt az Egyesült Királyságban, a Steiner-Milhofer családnál, akiknek felmenői jó kapcsolatot ápoltak a művésszel.

Basch Árpád (1873 – 1944) az 1920-as években rendszeresen kiállított a Műcsarnokban és a Nemzeti Szalonban. A múzeumnak ajándékozott alkotást 1926-ban festette.

 Bár tájképeit – köztük a Balatont ábrázoló műveit – is értékeli a magyar művészettörténet, elsősorban nem festőként, hanem az alkalmazott grafika terén alkotott jelentőset. Nevéhez számos plakát, könyvcímlap és illusztráció fűződik.

A múzeum kisgrafikai gyűjteményében két szép ex librist is találunk tőle.

Párizsban töltött évei, az ottani művészeti légkör hatott grafikáira: az „Új Művészet”, az Art Nouveau stílusa jellemző munkáira, mely a századforduló meghatározó irányzata volt. Lendületes vonalak, növényi motívumok, szimbolikus elemek jellemzik.

Ez figyelhető meg a rózsával befutott hegedűt ábrázoló ex librisen is. Alatta jobbról és balról kezeket látunk, melyek szívekbe mártják tollukat.

A meztelen női alakot ábrázoló kisgrafika Soó Rezső botanikus, ex libris-gyűjtő ajándékaként került gyűjteményünkbe. A nyitott könyvek egyikén egy René-Charles Guilbert de Pixérécourt (1773-1844) francia színdarabírótól származó idézet olvasható.

Franciául:

„Le livre est un ami qui ne trompe jamais.”

Magyar fordításban:

„A könyv egy olyan barát, aki sosem hagy el.”

A festmény 2020. szeptember 30-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeum aulájában.

2020. június 23-tól újra nyitva a Balatoni Múzeum!

Szeretettel várjuk látogatóinkat keddtől szombatig 9:00-17:00 között!