LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Egész évben Halak királyaJégmadárHalakRókaMadarakNövényvilágÁllatok

Ismerkedj meg a Balaton élővilágával: diorámákban és óriástablókon csodálkozhatunk rá a tó és környezete változatos növény- és állatvilágára.

Balatonban és vízgyűjtőrendszerében hány halfaj él?

A teremben végigsétálva először a vízben, majd a nedves, üde valamint száraz élőhelyeken találjuk magunkat. Az akvárium után – kevésbé mozgékonyan, ám annál nagyobb számban – itt is feltűnnek a Balaton jellegzetes halfajai. Talán meglepő, de a Balatonban és vízgyűjtőrendszerében közel félszáz halfaj él. Tudtad, hogy a fogas süllőt a balatoni halak királyának is nevezik? Nálunk vele is találkozhatsz! Diorámánkban farkasszemet nézhetsz a kiváló látású csukával, aki a fém horgot is megemészti, s bemutatjuk a hosszú bajuszú, ugyancsak nagytestű leső harcsát is, aki a víz színén úszó madarakat is képes a mélybe rántani.

A part menti nádast mutatja be második életképünk. Itt – többek között – olyan madarakat figyelhetsz meg, mint a nagyétkű kormorán, a színpompás jégmadár, a fütyülő réce, vagy az emberhez jól alkalmazkodó fehér gólya. Számos fokozottan védett élőlényt is bemutatunk, így például a batlát, a sárszalonkát, a kis kócsagot, a cigányrécét és a nagy kócsagot.

Ahogy haladunk a kiállítótérben, a vizes élőhelyektől távolodva a száraz rétekre érkezünk. Itt bújik meg a magas füvű élőhelyet vagy a gabona táblákat kedvelő, a fokozottan védett nagy testű túzok, és kisebb termetű rokona, a reznek is.

Ezt követően bepillantunk az erdő élővilágába. A Balaton-felvidék meghatározó erdőtársulása a cseres – tölgyes, ahol a nagyvadak mellett számos madárfaj – például az erdei fülesbagoly, a nagy fakopáncs – és a rovarvilág számára is fontos élőhelyek. Életképünkben farakáson pihenő menyéttől a játszadozó rókakölykökön és a portyára induló vándorsólymon keresztül a rovarok után keresgélő nagy fakopáncsig számos élőlényt megfigyelhetsz.