LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Egész évben BronzkorFegyverekKözépkorRómai korRégészetVaskor3D térképVárak

Nemcsak a ma is látható középkori erődítményeket, hanem elfeledett, s csak az „ásók tudománya” segítségével feltárható várakat is bemutatunk.

A Balaton környékének egyik legnagyobb késő bronzkori erődített telepéről származnak a kiállításban látható, Várvölgy-Nagylázhegyen előkerült bronz leletek, melyek csaknem 80 kilogramm összsúlyú leletegyüttest alkotnak. Ám a föld nem csak bronz kincseket rejtegetett itt a régészek számára: két jelentős aranykincs is előkerült a várvölgyi magaslaton. A később előkerült kincslelet legszebb és legjelentősebb darabjai az egyenként több mint 40 gramm súlyú hajfonatdíszek. Kiállításunkban ezeket is megtekintheted.

Bemutatjuk a Balaton környéke azon erődített telepeit is, melyek nem magaslatokon, hanem a Balaton természetes átkelőhelyei mellett létesültek. Vörs és Balatonmagyaród területéről származó régészeti leletek, köztük tálak, urnák és viseleti tárgyak árulkodnak e telepek lakosságának életéről és szokásairól.

Tudtad, hogy a Balaton környékén egykor kelták is éltek?

Az időben előre haladva, a vaskorba érkezünk, földrajzilag pedig a Zalaszántó melletti Tátika hegyhez. Ennek lábánál találjuk a Balaton egyik legnagyobb, részben még feltáratlan kora vaskori erődített telepét, ahol több száz halomsír terül el. Talán kevesen tudják, de a Balaton környékén egykor kelták is éltek: a késő vaskorban törzsi viszályok, valamint külső veszély miatt létesítettek magaslati telepeket. A Balaton környékének legjelentősebb kelta oppidumai Balatonföldvár és Tihany mellett találhatók.

Hol található a Balaton környékének legnagyobb római erődje?

Római úton haladva tovább, megérkezünk Pannónia provinciába, ahol Kr. u. 4. század folyamán több egymáshoz nagyon hasonló monumentális erődítmény épült. Keszthelytől 6 kilométerre délre, Fenékpusztán található a Balaton környékének legnagyobb késő római erődje. Diorámában mutatjuk be az erőd egy részletének rekonstrukcióját, és a területen feltárt régészeti leleteket. Kézműves- és mezőgazdasági szerszámok, háztartási eszközök, ékszerek, viseleti tárgyak mesélnek az 4-9. század folyamán az erőd területén élt népcsoportokról. Tudtad, hogy e castrum falai és épületei „kőbányaként” szolgáltak Keszthely és a környék építkezéseihez? Az évszázados kutatások ellenére Fenékpuszta még közel sem számít nyitott könyvnek a régészek számára: még számos, eddig fel nem tárt épület található az erődben, és többezer sír a temetőkben.

Kiállításunkban háromdimenziós térképen szemléltetjük a Balaton környékén az őskortól a törökkorig létesült erődített telepek, erődítmények és várak elhelyezkedését, bemutatjuk, hogyan nézhetett ki a Rezi vár a 16. században, s bemutatjuk a középkori és törökkori katonaság fegyvereit is.