LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2014. november 18. CsehországRégészeti konferenciaŐskorKözép­-Európa

A Balatoni Múzeum őskoros régésze, Dr. P. Barna Judit is meghívást kapott a 2014.09.15­-18. között megrendezett nemzetközi tudományos régészeti konferenciára, amelynek a csehországi Moravske Budĕjovice adott otthont.

A „Centenary of Jaroslav Palliardi ́s Neolithic and Aeneolithic Relative Chronology“ c. konferencia annak a nagyhatású kronológiai rendszer publikálásának centenáriuma alkalmából valósult meg, mely a mai napig alapvető Közép­-Európa őskorának tanulmányozásában.

P. Barna Judit és Pásztor Emília régészek a Zala megye őskori földműveinek tanulmányozására alakult interdiszdiplináris kutatócsoport a Zala megyei késő neolitikus körárkok kutatásának jelenlegi helyzetét ismertették. A konferencián elhangzott előadások írott verzióját egy konferenciakötetben jelenteti meg a szervező: a Hradec Kralové­i Egyetem.

A konferencián való részvétel eredményességét jelzi továbbá, hogy a zalai kutatócsoport együttműködő partnereket szerzett egy nemzetközi kutatási programhoz is, mely – sikeres pályázat esetén – a Közép- európai elterjedésű újkőkori/rézkori lengyeli kultúra települési rendszerét, ill. szakrális helyeit, az ún. körárkokat vizsgálja. A projektre a tervek szerint a partnereink lehetnek a szlovák Nyitrai és cseh Hradec Kralové Egyetem Régészeti Tanszékei, továbbá a krakkói múzeum.