LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2013. október 8. KörárokRégészetNeolitikum

Annak ellenére, hogy kutatásuk Közép-Európa-szerte egy évszázadnál is hosszabb múltra tekint vissza, még mindig számtalan rejtély és legenda övezi ezeket a több ezer éves titokzatos földműveket.

Az egyik alapvető, de mindmáig megválaszolatlan kérdés, hogy milyen célból építették és mire használták a körárkokat az újkőkor végén élt emberek?

Ebben a tekintetben leginkább csak találgathatunk, s bár számos elmélet született már rendeltetésükről, többek közt feltételezték, hogy naptemplomok, ősi csillagvizsgálók, erődítések vagy mentsvárak lettek volna, egyelőre egyik elképzelést sem sikerült megbízhatóan bizonyítani.

Egy ilyen késő újkőkori, az ún. lengyeli kultúra népessége által létesített körárok nyomait fedeztük fel légifotón és műholdas felvételen néhány éve Gétye határában is, melynek kutatása jelenleg is folyik.

Egy, a Zala megye területén fellelhető őskori földművek (körárkok, árkok, sáncok, halmok, földvárak) kutatására szerveződött kutatócsoport immár több alkalommal régészeti terepbejárást és magnetométeres felmérést végzett a lelőhelyen.

A magnetométeres felmérés azon a fizikai törvényszerűségen alapszik, hogy a Föld mágneses terét a hajdani bolygatás módosítja, melynek nyomai érzékeny műszerekkel, alkalmas módszerekkel kimutathatók.

A magnetométeres felméréssel párhuzamosan nagy pontosságú GPS mérést is végeztünk. Legutoljára 2012. novemberében kutattunk a terepen, a gyűjtött adatok feldolgozása jelenleg is folyik.

A kutatócsoport tagjai: a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának két régésze, P. Barna Judit és Száraz Csilla, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ, II. sz. Regionális Irodájának két régész munkatársa, Tokai Zita Mária és Eke István, valamint Pásztor Emília régész, archaeoasztronómus, Puszta Sándor geofizikus (Fractal Bt.) és Busznyák János térinformatikus (Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely, Gazdaságmódszertani Tanszék).

Munkánkat a Balatoni Múzeumért Alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ, II. sz. Regionális Irodája támogatta.