LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2017. október 20. FenékpusztaRómai erődRégészet

A 2017. évi német-magyar közreműködéssel végzett feltárás – mint hitelesítő ásatás – a 2009 óta folyó kutatásokat folytatva a fenékpusztai késő római erőd délkeletei felében egy épületre – az ún. 25. sz. ill. A épületre, ami mint villa vagy palota is ismert – valamint a keleti fal kutatására koncentrált.

Ásatásvezető: Havasi Bálint (Balatoni Múzeum)
Munkatársak: Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya (Geisteswissenschaftliches Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas e. V.), Dr. Roland Prien (Karl-Rupprechts-Univ. Heidelberg)

Ásatási engedély száma: ZA-05D/EU/206-6/2017

A feltárás során vizsgált  25. sz. épületnek döntő jelentősége van mind az erőd építése előtti nyomok kutatásában, mind pedig a terület népvándorlás kori használatának kérdésében.

Az eddigi ásatások egyértelműen több építési fázisra utalnak, és azt bizonyítják, hogy a Csák által készített alaprajz több ilyen fázis összevonásával készült.

Idén az épület északi és déli trakutusában is folytattunk kutatásokat. Három szelvény (2P, 2Q és 2R) az épület északi részén volt, ahol a belső udvart vágtuk át, ill. a Csák féle portikusz pillérjeit és az épület feltételezett északi bejárati részét próbáltuk rekonstruálni.

Az eddigi eredmények alapján nyilvánvaló, hogy ez az északi perysztil-szárny fiatalabb, mint a déli.

A déli traktusban szintén három szelvényt nyitottunk meg (2L1-M, 2N, 2O). Itt is a belső udvar, valamint a nyugati szárny építési fázisaira koncentráltunk.

A szelvényekben talált falmaradványokat az ásatás végeztével kézi erővel földdel óvatosan elfedtük, majd a szelvényeket munkagéppel visszatemettük.

A leletek restaurálása, leltározása és feldolgozása folyamatban van.

Szakmai beszámoló letöltése

Havasi Bálint

Havasi Bálint

régész - múzeumigazgató
+36 83 200 454 (9.00-13.00)
balint.havasi@balatonimuzeum.hu