LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2019. szeptember 18. TémahétTáborKulturális óraMúzeumpedagógia

A Balatoni Múzeum EFOP-3.3.2-16-2016-00123″ Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért” pályázata

Az EFOP-3.3.2-16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért pályázati konstrukcióban a Balatoni Múzeum 25 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Pályázat adatai

Kedvezményezett neve: Balatoni Múzeum
Projekt címe: A sokszínű múzeum
Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.2-16-2016-00123
Szerződött támogatás összege: 25 000 000 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.03.01 – 2019.08.31.
A projektet az Európai Szociális Alap finanszírozzta

A sokszínű múzeum című projekt megvalósítási időszakában 2018. március 01 – 2019. augusztus 31. között összesen 218 alkalommal 3666 résztvevőnek tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokat a Balatoni Múzeum szakembergárdája.

A másfél év során havi- és heti szakkörökön tehetséggondozó programokon, témaheteken, táborokon és kulturális órákon vehetnek részt három általános iskola, kettő szakgimnázium és a sármelléki óvoda ifjoncai. A foglalkozásformákat és azok témáit az oktató- nevelő intézményekkel együttműködve, azok pedagógiai és óvodai programjait figyelembe véve alakította ki a múzeum.

A programban eszközbeszerzés is megvalósul, amely eszközök nem csak a projekt megvalósítási idején, de azon túl is szolgálják a gyerekeket. Így GPS készülékeket, preparátumokat, mikroszkóp kamerát, nagyítókat, spektívet is vásárol a múzeum.

A Balatoni Múzeum „A sokszínű múzeum” című projektjében 2018. március 1. és 2018. november 30. között az alábbi eredményeket érte el

A nevezett projekt első hónapjaiban az infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Az eszközbeszerzés keretében spektív állvánnyal együtt mikroszkópkamera, nagyítók, ledprojektor, GPS készülékek, valamint laptop vásárlása valósult meg.

A Balatoni Múzeum tőkésréce, aranysakál, szürkemókus, nyest, fácán, szarka preparátumot vásárolt.

Az eszközbeszerzésen túl ArcGIS szoftver csomagra előfizetés is megvalósult. Az eszközökön túl, kreatív hobby alapanyagok, irodaszerek, agyag, gipsz, pamutvászon, varrókellékek vásárlása is megvalósult, amelyek a műhelymunkák alkotásainak elkészítéséhez elengedhetetlenek.

Az infrastrukturális alapok megteremtették a hátteret annak, hogy 2018. november 30-ig a tervezett 18 foglalkozásforma helyett 25-öt valósított meg a Balatoni Múzeum. 1 db „Élővilág a Balatonnál” témahét óvodásoknak, hasonló címmel és témában kettő általános iskola 20-20 diákja vehetett részt a témaheteken.

A „Várak a Balatonnál” általános iskolásoknak és középiskolásoknak témahetek tervezett 5 db foglalkozás helyett 8 db programot tartott a kedvezményezett. A témahetek közül a „Ha a kövek mesélni tudnának” c. foglalkozásból 2 db-t tartott a múzeum általános iskolásoknak.

Középiskolásoknak 1 db „Szőlészet, borászat egykor és ma”c. tábor, általános iskolásoknak 3-3 db „Titokzatos természet” és „Történelmi idők sodrában”c. tábor valósult meg a tervezet 1-1 db helyett. A „Titokzatos régészet” havi szakkörön 2 általános iskola diákjai vehettek részt. „Az elfeledett mesterségek” heti szakkör 2 általános iskola diákjainak valósul meg az I. mérföldkő végéig a 32 foglalkozási alkalomból 17 db tartott a múzeum.

A kulturális órák foglalkozásformák közül november végéig 1 db, a „Képzelet és valóság” c. óvodásoknak szóló program zajlott le.

2018. december 1. és 2019. augusztus 31. között az alábbi eredmények születtek „A sokszínű múzeum” projekt keretében

A III. félév során folytatódott a mobil applikáció fejlesztése, amelyet a projektben részt vevő diákok tesztelni is tudtak. Így egy színes, de rengeteg hasznos tudnivalóval, a gyerekek tanulását segítő játékos feladattal áll készen a Balatoni Múzeumba látogató diákok számára.

Folytatódott a 2018. év végén megkezdett „Elfeledett mesterségek” c. heti szakkör foglalkozás sor, amelyet a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és a Zöldmező utcai Általános Iskola 8-8 kisdiákja számára szervezett a kedvezményezett. A tavasz közeledtével a Gersei Pethő Általános iskola 20 diákja egy témahét keretében megismerte a Balaton és környezete természeti világát az „Élővilág a Balatonnál” c. program kertében.

A témahetek keretében a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai a Balaton környék erődítéseihez, váraihoz kirándultak. 2019 tavaszán 4 kulturális óra programot és tehetséggondozó órákat szervezett a Múzeum a vele együttműködésben lévő intézmények gyerekei számára.

„A legjobbat a legjobbaknak” tehetséggondozó programon 8 ügyes kisdiák vett részt.

„A sokszínű múzeum” című kulturális óra alkalmával kettő programsorozatot valósult meg az együttműködő középiskolák 60 diákja számára. „A mesélő múzeum” c. kulturális óra Zöldmező utcai Általános Iskola 20 felső diákja számára ismertette meg a Balatoni Múzeum gyűjteményeit a diákokkal.

A „Képzelet és valóság” c. kulturális óra a Sármelléki óvoda 15 gyermeke számára sok játékkal, kézműves tevékenységgel, mesével és sok-sok új ismerettel zárult.

A „Képzelet és valóság” c. kulturális óra 1-1 általános iskola 20-20 felső évfolyamos diákjának szólt.

A tervezetten felül 2019 nyarán középiskolásoknak 1db „Szőlészet, borászat egykor és ma”c. tábor, általános iskolásoknak 3-3 db „Titokzatos természet” és „Történelmi idők sodrában”c tábor valósult meg.

Az EFOP-3.3.2-16-2016-00123 azonosítószámú „A sokszínű múzeum” című projekt keretében a 2018. március 1-2019. augusztus 31. közötti megvalósítási időszakban 41 db foglalkozást tartott a Balatoni Múzeum.

Németh Péter

Németh Péter

megbízott múzeumigazgató - múzeumpedagógus
+36 83 312 351 - Kapcsolat
peter.nemeth@balatonimuzeum.hu