LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Fedezze fel az 1000 éves Zalát!

1000 évNyugat-MagyarországútikalauzZala megye

A 160 oldalas, több mint 240 színes fotóval illusztrált könyv 12 fejezetben, 10 szerző írásán keresztül mutatja be a megyét…

2600 Ft

10 készleten

Leírás

Élvezetes, könnyedebb, olvasmányos formában ír Zala megye értékeiről a kötet – fogalmazott a könyvbemutató után Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke.

A kötet szerzői a helyi múzeum munkatársai mellett idegenforgalmi, természetvédelmi, művelődésügyi szakemberek. Két fejezetben kronológiai sorrendben mutatják be a megye történetét és ugyancsak két fejezet szól az épített örökségekről, a megyében található legjellegzetesebb építményekről – mondta el Kostyál László, a kötet szerkesztője.

A leírások építészeti trendeket mutatnak be, amelyben végigkövethető a településszerkezet változása, módosulása is. Önálló fejezet foglalkozik a képzőművészeti örökséggel. A leírást „a művész maga stílus” elv alapján állította össze Kostyál László, ezért nemcsak az alkotásokra támaszkodott, hanem inkább az adott kor képviselőit, képzőművészeit jelenítette meg. A természeti örökséget feldolgozó részben a szakember leírása mellett színpompás védett virágok fotói láthatók.

A néprajzi, gasztronómiai fejezetek a göcseji hagyományokat mutatják be. A paraszti világot ábrázoló fotók mellett azt is megtudhatjuk, hogy kétszáz évvel ezelőtt a nagy munkák idején közkedveltek voltak a savanyú levesek, de vacsorára inkább tejes leves, kása, főtt krumpli, saláta volt a menü. A elit réteg ezek helyett inkább sülteket fogyasztott, amelyek a parasztok asztalára inkább csak vasár- vagy ünnepnap kerültek.

A megye múzeumait, hagyományőrző rendezvényeit leíró rész akár programajánló is lehet – említette meg Kostyál László, hozzátéve, hogy a turisztika fejezet más összefüggésben, dióhéjban összefoglalva írja le a megyében látható legérdekesebb helyszíneket, mintegy túraajánlatokat adva gyalogosoknak, kerékpárosoknak, zarándokoknak.

További információk

Tömeg 0,535 kg
Méretek 23,5 × 1,4 × 15,5 cm
Szerző

Kostyál László

Kiadó

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kiadás éve

2009

Megjelenés dátuma

2009

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

155

Kötés

kiadói kartonált papírkötés

Borító

Zóka Gyula fotói alapján a borítót és a könyvet Orbán Ildikó tervezte