LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

A szabadságharc emlékei Zalában

1848-1849kronológiatörténeti segédtudományokZala megye

Tudományos és ismeretterjesztő kiadvány a forradalom és szabadságharc zalai vonatkozásairól

2000 Ft

27 készleten

Leírás

„1998-ban, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójának első évében jelent meg A szabadságharc emlékei Zalában című könyvünk, amelynek immár második, javított, bővített kiadását tartja kezében az Olvasó!

Első kiadásunkban a jubileumi évet megelőző időszak kutatási eredményeit összegeztük. Ám az elmúlt évben Zala megye és az ország tudományos műhelyeiben folyó munka gyümölcseként számos tudományos és ismeretterjesztő kiadvány, publikáció jelent meg a forradalom és szabadságharc zalai vonatkozásairól.

Közgyűjteményeink raktárainak mélyéről újabb 48-as relikviák kerültek elő, sőt szerény gyarapodásról is számot adhatunk, hiszen a Göcseji Múzeum gyűjteményébe került a közismert, de eddig magántulajdonban lévő festmény, egy ismeretlen 19. századi festő Gasparics Márk kivégzését ábrázoló műve.

Az évforduló megmozgatta a helyi közösségeket is. Megyeszerte emlékműveket, emléktáblákat avattak a szabadságharc résztvevői nevének megörökítésére; városainkban a neves zalai szereplők, Csány László, Gyulai Gaál Miklós, Inkey Kázmér, Csillagh László emlékének megőrzésére születtek köztéri alkotások.

A Zala Megyei Történelmi Emlékbizottság anyagi támogatása lehetővé tette, hogy a legrosszabb állapotban található honvédsírok megújuljanak, sőt a kutatások eredményeképpen újabb sírokat is felfedeztek.

Mindezen újdonságok számbavétele tette szükségessé a 2. javított, bővített kiadás elkészítését, mindenekelőtt a bibliográfia, valamint az emlékművek és honvédsírok adattárának kiegészítését, amellyel továbbra is a forradalom és szabadságharc zalai eseményei iránt érdeklődő közvélemény, elsősorban a pedagógusok és diákok tájékozódását szeretnénk segíteni.

(Részlet a kiadvány előszavából)

További információk

Tömeg 0,463 kg
Méretek 22 × 2,2 × 15 cm
Szerző

Béres Katalin

Kiadó

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kiadás éve

1999

Megjelenés dátuma

1999

Kiadás

Második kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

319

Kötés

kiadói kartonált papírkötés

Borító

Orbán Ildikó fotómontázsa