LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Kettő egy pár – Szerelem, udvarlás, esküvő a 20. században

20. századházasságkötésnéprajzszerelem

A kiadvány a párválasztás és házasságkötés huszadik századi kultúráját, változásainak tendenciáit tekinti át és mutatja be

1600 Ft

22 készleten

Leírás

Szerelem, udvarlás, esküvő a 20. században – A házasság a férfi és nő közötti kapcsolat társadalom által elismert, törvényesített formája, amelynek gazdasági, örökösödési, szexuális, erkölcsi stb. vonatkozásai vannak.

Megkötése, mint minden ősi átmeneti rítus, a különböző vallások keretei között ment végbe. Magyarországon 1894-ben vált kötelezővé a polgári házasságkötés és anyakönyvezés.

Ettől kezdve a vallási szertartások mellett kialakultak, majd a huszadik század végére egyre inkább teret nyertek ennek az új, vallás nélküli formának saját szokásai, szertartásai, amelyek természetesen nem függetlenek az egyházi rituálétól, átveszik annak szimbólumrendszerét, cselekményeit, de maguk is visszahatnak rájuk.

A „Kettő egy pár – Szerelem, udvarlás, esküvő a 20. században” című katalógus a párválasztás és házasságkötés huszadik századi kultúráját, változásainak tendenciáit áttekintő, a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban rendezett azonos című kiállítás anyagát mutatja be.

 

További információk

Tömeg 0,243 kg
Méretek 21 × 0,8 × 14,5 cm
Szerző

Kovács Zsuzsa, Marx Mária, Megyeri Anna

Kiadó

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kiadás éve

2007

Megjelenés dátuma

2007

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

98

Kötés

kiadói kartonált papírkötés

Borító

Fátyol és rózsa fotgrafikán