LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Kisfaludi Strobl Zsigmond élete és művészete

Kisfaludi Strobl Zsigmondkronológiaművészettörténeti monográfiaszobrászat

A kritikusok neoklasszikusnak mondják, de még akt tanulmányain sincs egyetlen görög vonal sem. Vonalai saját korának élő vonalai, amelyeket nemes formában egyesít…

3500 Ft

3 készleten

Leírás

Két idézet a könyvből. Az egyik a szobrászról (George Bernard Shaw mondta Kisfaludiról), a másik a szobrásztól, magától Kisfaludi Strobl Zsigmondtól:

„A kritikusok neoklasszikusnak mondják, de még akt tanulmányain sincs egyetlen görög vonal sem. Vonalai saját korának élő vonalai, amelyeket nemes formában egyesít. Ő is, mint Pheidiasz és Praxitelész, kora egyéniségének megfelelően ábrázolja az emberi testet. Minden egyes mellszobra nem csak autentikus és felismerhető képmás, több ennél: művészi alkotás!”

(GBS)

„Régi módi művész vagyok, nem absztrakt. Az érthetőséget keresem. A szoborban legyen dinamikus erő, mondjon valamit, és hasson a szemlélőre. Azok a művészek, akik más művészek munkáit nézik, amikor dolgoznak, sohasem alkothatnak eredetit. Az igazi művészet legnagyobb mestere a természet.”

(KSZs)

Értékelésében még ma is bizonytalan a művészettörténet.

Klasszikus stílusa nem illik a 20. századi művészet impozánsan magasra ívelő, ám ennek következtében nem csupán a látványtól, de saját közönségétől is mindinkább elrugaszkodó (neo-, poszt-, transz- stb.) avantgárd és „modern” művészetének reprezentánsai közé, azonban hallatlan mesterségbeli tudással készített alkotásainak kifejezőereje nem engedi őt a „futottak még” kategóriába sorolni sem.

 

További információk

Tömeg 1,339 kg
Méretek 30,1 × 2,2 × 21,5 cm
Szerző

Kostyál László

Kiadó

Göcseji Múzeum

Kiadás éve

2014

Megjelenés dátuma

2014

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

angol, magyar

Oldalszám

255

Kötés

keménytáblás

Borító

A borítón a szobrászművész bronzból készült alkotása található, amelyet 1910-ben készített. A háromalakos kompozíció címe: Finálé.