0

Kisfaludi Strobl Zsigmond élete és művészete

Kisfaludi Strobl Zsigmondkronológiaművészettörténeti monográfiaszobrászat

A kritikusok neoklasszikusnak mondják, de még akt tanulmányain sincs egyetlen görög vonal sem. Vonalai saját korának élő vonalai, amelyeket nemes formában egyesít…

3 500 Ft

Leírás

Két idézet a könyvből. Az egyik a szobrászról (George Bernard Shaw mondta Kisfaludiról), a másik a szobrásztól, magától Kisfaludi Strobl Zsigmondtól: „A kritikusok neoklasszikusnak mondják, de még akt tanulmányain sincs egyetlen görög vonal sem. Vonalai saját korának élő vonalai, amelyeket nemes formában egyesít. Ő is, mint Pheidiasz és Praxitelész, kora egyéniségének megfelelően ábrázolja az emberi testet. Minden egyes mellszobra nem csak autentikus és felismerhető képmás, több ennél: művészi alkotás!” (GBS)„Régi módi művész vagyok, nem absztrakt. Az érthetőséget keresem. A szoborban legyen dinamikus erő, mondjon valamit, és hasson a szemlélőre. Azok a művészek, akik más művészek munkáit nézik, amikor dolgoznak, sohasem alkothatnak eredetit. Az igazi művészet legnagyobb mestere a természet.” (KSZs) Értékelésében még ma is bizonytalan a művészettörténet. Klasszikus stílusa nem illik a 20. századi művészet impozánsan magasra ívelő, ám ennek következtében nem csupán a látványtól, de saját közönségétől is mindinkább elrugaszkodó (neo-, poszt-, transz- stb.) avantgárd és „modern” művészetének reprezentánsai közé, azonban hallatlan mesterségbeli tudással készített alkotásainak kifejezőereje nem engedi őt a „futottak még” kategóriába sorolni sem. Gyakran illetik azzal a váddal, hogy minden társadalmi fordulat után túlzottan gyorsan és simulékonyan találta meg a helyét, s hogy a mindenkori hatalom hivatalos szobrásza volt, azonban hihetetlen népszerűsége és az a tény, hogy a mögöttes politikummal szemben mindig magát a művészetet helyezte előtérbe, és vele szemben alázatos tudott maradni, ellensúlyozza e vádat. „Térfényképész” volt, nem tudott a látványtól elvonatkoztatni, pedig a 20. század művészete erről szól – harsogta az egyik oldal, míg a vele szemben álló másik a két és fél évezredes, időtlen klasszicizmus továbbéltető mesterének tartja.

További információk

Tömeg 1.339 kg
Méretek 30.1 × 2.2 × 21.5 cm
ISBN

978-963-7205-70-5

Szerző

Kostyál László

Kiadó

Göcseji Múzeum

Kiadás éve

2014

Megjelenés dátuma

2014

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

angol, magyar

Oldalszám

255

Kötés

keménytáblás

Borító

A borítón a szobrászművész bronzból készült alkotása található, amelyet 1910-ben készített. A háromalakos kompozíció címe: Finálé.

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum 2020. március 31-ig bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.