LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00

Szentgyörgyvár története

földrajzHelytörténetnéprajzSzentgyörgyvár

Szentgyörgyvár történetét…szakmájukat hivatásszerűen gyakorló kutatók írták meg…új források feltárásával, bevonásával, és a forrásokra ill. a szakirodalomra jegyzetekben történő hivatkozással.

1800 Ft

18 készleten

Leírás

l. A régészeti topográfia 1. kötetének 1966-os megjelenése óta semmilyen régészeti kutatás nem folyt a község területén.

Müller Róbert újra bejárta a falu határát, új régészeti lelőhelyeket fedezett fel ill. pontosította a topográfia adatait, és a magyar régészet legújabb eredményei alapján értékelte azt.

Szatlóczki Gábor, fiatal történész, a Keszthely környéki várak avatott kutatója. Valamennyi, a várra vonatkozó levéltári forrást felkutatta, pontosan szétválogatta a szentgyörgyvári un. „Békavár”-ra és a közeli Balatonszentgyörgy törökkori várára vonatkozó adatokat. Ezek még Kovacsics J. helytörténeti lexikonjában is össze lettek keverve. Érzékletes és hiteles képet rajzol a vár törökkori életéről.

Haász Gabriella két fejezetben – a törökkor végétől 1849-ig, és 1849-től 1948-ig – mutatja be a falu újkori történetét. A Zala Megyei Levéltárban és az Országos Levéltárban folytatott kutatásai alapján mind a birtoklástörténetre, a népességszám alakulására, a falu külső megjelenésére, a határvitákra, az uradalmi és a paraszti gazdálkodásra, az iparűzésre, az egyházra, az iskolákra vonatkozóan gyűjtött adatokat, és helyezte el a falu történetét a tágabb környék és az ország történetének keretei közt.

Petánovics Katalin helyszíni gyűjtés alapján írta meg a falu néprajzát. Figyelmét elsősorban az építkezésre – magában a faluban és kint a szőlőhegyen – a gazdálkodásra, és ezen belül főleg a földművelés-állattartásra, a halászatra és a piacozásra, továbbá a viseletre, és a szokásokra – ebbe beleértendők az emberi élettel (születés, keresztelés, házasság, halál, temetés) és a naptári ünnepekkel kapcsolatos szokások – fordította.

Az illusztrációk – 49 kép – a régészeti leletektől, a régi térképeken, és a lakosságtól kölcsönkért családi fotókon át a 2001-ben készített felvételekig kiegészítik és segítenek megérteni a leírtakat.

A kötetet a német nyelvű összefoglalás zárja.

További információk

Tömeg 0,327 kg
Méretek 14,5 × 1,6 × 20,8 cm
Sorozat

Zalai kismonográfiák

Sorozatszám

ISSN 1219 6169

Szerző

Haász Gabriella, Müller Róbert, Petánovics Katalin, Szatlóczki Gábor

Kiadó

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kiadás éve

2002

Megjelenés dátuma

2002

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

magyar, német nyelvű összefoglaló a könyv végén

Oldalszám

256

Kötés

kiadói kartonált papírkötés

Borító

A helység pecsétjének reprodukciója 1780-ból