LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. január 21. természetvédelemÉv Emlősehermelin

2021-ben az Év Emlőse a hermelin. Az Év Emlőse programsorozat célja, hogy évente más-más emlősállatunkra irányítsák rá a figyelmet. Így nem csak az ismertsége növekszik az adott emlősnek, de védelmére is nagyobb figyelem vetül.

A menyétfélék családjába tartozó hermelin (Mustela erminea) meglehetősen kisméretű (20- 33 cm) és karcsú testű ragadozó emlős. Étlapján megtalálhatók a kisebb rágcsálók mellett a madarak, de ínséges időben rovarokra, lárvákra, sőt dögökre is ráfanyalodik.

Ügyes vadász, így a nála nagyobb testű állatokat is ragadozhat.

Mivel éjjeli vadász, így a nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára, de ha éhes, fényes nappal is elindul zsákmányszerző útjára. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel. Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

Élőhely

Hazánkban leggyakrabban a vizes élőhelyek közelében, a tavak, patakok, csatornák mentén találkozhatunk vele. Így közelünkben, a Kis-Balaton térségében is előfordul.

Az emberi településeket elkerüli, azonban a téli táplálékszegény időszakban a faluszéli baromfi ólakba is bemerészkedik egerekért vagy egy-egy tyúktojásért.

Földi lyukakban, vakond- és hörcsögtanyákon, sziklahasadékokban, falrepedésekben, kőrakások alatt, fák odvában, lakatlan épületekben üti fel tanyáját.

Életmód

A hermelin egyik jellegzetessége az évszaktól függő bundaszínezet. Színe nyáron vörhenyes barna, hasa fehér, téli bundája fehér, ritkán sárgásfehér, farkának utolsó harmada viszont télen-nyáron fekete.

A bundaváltás célja kettős: a természetes ellenségei, a bagoly, róka és macska nehezen veszik észre, míg a zsákmányának se tűnik fel a környezetbe olvadó színével.

Természetes körülmények között 1,5 – 2  évnél nem él tovább, fogságban akár 10 évig is elél.

Védelme

Az 1974-ben védetté nyilvánított hermelin speciális élőhelyigénye és táplálkozása miatt is sérülékeny. Állományának alakulását jelentősen befolyásolja a zsákmányállatok mennyisége.

A jogszabályi védelmen túl védelmét segíti, ha élőhelyei megfelelő védettséget kapnak.