LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2018. február 9. KaposvárLipp VilmosVeszprémIvánfi Ede

Veszprémben 1872-ben Ivánfi Ede piarista gimnáziumi tanár kezdeményezte a Veszprémvármegyei Történelmi és Régészeti Társulat létrehozását, a püspök támogatásával.

Szombathelyen ugyanebben az évben a Vasmegyei Régészeti Egylet kezdte meg munkáját. Itt is egy tanár, a premontrei rendi kanonok, Lipp Vilmos volt az alapító, aki a megye római kori emlékeivel foglalkozott. Az egylet több ezres régiséggyűjteményt állított ki a püspöki palotában. Ásatásokkal és adományokkal gyarapodott az anyag, amely a céhes ipar termékeit, néprajzi tárgyakat és régi okmányokat is magában foglalt.

Kaposváron 1877-ben alakult meg a Somogymegyei Régészeti és Történeti Társulat, a gyűjtőmunka ekkor kezdődött meg. 1894-ig 1500 darab tárgy gyűlt össze.

A veszprémi társulat a munkájához nem kapott támogatást a várostól, így feloszlottak. A század végén a kaposvári kezdeményezés hasonló sorsra jutott. Szombathelyen egyben maradt a gyűjtemény.

Új és biztos anyagi háttérre, szervezeti támogatásra volt szükség. 1897-ben alakult meg a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége, amely országszerte átvette a vidéki múzeumok, egyesületek szervezését, és hozzájárult fenntartásukhoz.

A XX. század elején újraindult a gyűjtés Veszprémben és Kaposváron is. Hamarosan önálló épületeket emeltek a múzeumoknak.