LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2020. április 11. ÉtelszentelésHúsvétNépszokások

Az ételszentelés hagyományosan húsvétvasárnap történt a templomban. De már régen is volt arra megoldás, ha valaki nem tudott elmenni a templomba: éjszakára a teraszra vagy az ablakba tette ki az összekészített „szentöltet”.

A húsvét hajnali feltámadással megszentelődik a világ, így a kirakott étel is.

Táskán úgy hitték, hogy a favágíttóra kitett „szentüttet” eléri a római pápa hajnali áldása.

És mit kell a kosárba tenni?

Marika néni Kiskanizsán a kezét mutatta:

„Ahány ujjad van, annyit: kenyeret, sonkát, sót, tormát és tojást.”

A felszeletelt tormagyökeret úgy ették, hogy a sóba mártogatták. A sót gyakran ma már elhagyják. Boros vidékeken egy üveg bort is beletesznek.

A szentelt ételeknek egészségvarázsló erőt tulajdonítottak, ezért mindenkinek ennie kellett a belük. Morzsáira vigyáztak, összegyűjtötték, majd elégették. Volt, ahol a szántóföld négy sarkára vagy pedig az ég madarainak szórták.

A szentelt sonka/lapocka csontja a rag alá került, hogy villámcsapástól védje a házat. Jégeső ellen is hatásos volt, a régiek szerint a felhőket megszaggatja a füstje.


Szentelt sonka csontja a rag alatt. Vajkai Aurél fotója Cserszegen (Balatoni Múzeum, Fotótár)

Zalaszentbalázson az egyik ház üstökében 12 szentölt csontot számoltak meg 1967-ben, de volt a csont mellett szentelt barka, úrnapi sátorból származó virág és nyírfaág is.

Az 1938-ban született Bálint Imre bácsi nemrég mesélte, hogy gyerekkorában Várvölgyön a szentelt lapocka csontjával felmászott a legígéretesebbnek gondolt gyümölcsfa tetejére és rákötözte, hogy az majd jó termő legyen. Kenderkóc madzaggal kötözte a csúcsba. Jól is termett.

Amúgy az ablakba/teraszra kirakott étel is megszentelődik húsvét hajnalban. (Csak el ne vigye a macska.)

A képgaléria fotói 2005-ben készültek Táskán (Somogy m.) Fotó: Gyanó Szilvia

A weboldal használatával hozzájárul a sütik használatához. Részletek...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close