LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2022. április 1.

Április hónapban Húsvét hagyományaira támaszkodva és nagy tisztelettel övezve Csízy Istvánné, Erzsike gyönyörű hímestojásait helyeztük a Hónap műtárgya fókuszába.

Csízy Istvánné

Életrajz

Szöveg: Riskó Erzsébet

1943-ban született Szombathelyen. Balatongyörökön töltötte munkásságát, tojáskarcoló Népi Iparművész.

Erzsike szülei Gencsapátiban éltek, és természetes volt, hogy lányuk megismerte a tojásfestés ottani módját, a tojáskarcolást, amit édesanyjától tanult meg. Nagyanyja és dédanyja is foglalkozott tojáskarcolással.

Erzsike eleinte munka mellett csupán húsvét táján készített hímes tojásokat. Legtöbbször viasszal írt tojásokkal találkozott, s ez inspirálta arra, hogy megismertesse környezetével a tojásdíszítés egy másik fajtáját, a karcolást. Ehhez sok mintát gyűjtött Gencsapátiban, Kőszegen és a Balatoni-felvidéken.

1985 óta vett részt a megyei népművészeti kiállításokon, 1990 óta zsűriztette munkáit. 1997-ben megkapta a Népi Iparművész címet.

Nyugdíjazása óta sokfelé vállalt munkabemutatót, mind a környéken, mind távolabbi vidékeken. Alkotásaival fontos szakmai helyeken szerepelt kiállításokon: Kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeum, Zengővárkonyi Tojásmúzeum, Néprajzi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A hagyományos politúros technikával dolgozott, ami sellak, spiritusz, és anilin festék felhasználásából származik. Motívumvilágában a hagyományos mintakincs és az önálló díszítőkészség egyaránt megjelenik, így saját elgondolása szerint alkotta szebbnél-szebb tojásait.

 

Csízy tojások

A díszes tojások 2022. április 1. – 30-ig megtekinthetők a Balatoni Múzeumban.

Ha tehetik, látogassanak el a hozzánk Húsvéti családi napunkra is!