LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2022. szeptember 1.

A természettudományi gyűjtemény egy olyan tárgyát mutatjuk be, amely egy egyszerű növényből készült. Jó példája, hogy elődeink mindent hasznosítottak, amit a természet adott, a mai értelemben vett szemetet nem ismerték.
A tárgyat 1973-ben dr. Frech’ (Füzes) Miklós, a Balatoni Múzeum muzeológusa gyűjtötte, kérte el Dr. Jobs Viktortól, aki 1950 táján vásárolta a keszthelyi piacon. Jobs Viktor (1890-1978) 1926-ban Keszthelyen szanatóriumot alapított, amelynek az államosításig vezetője és orvosa volt. Az egykori szanatórium épülete ma az Egyesített Szociális Intézménynek ad otthont.

Azonosító cédula

Luffatök (Luffa cylindrica), de nevezik lufatöknek, szivacstöknek vagy hálós töknek is. Angolul: Loofah
Lágyszárú egyéves kúszónövény, amely indái akár 6 m hosszúra is megnőhetnek. A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó Luffa al-nemzetség 8 faja közül 7 Dél – Délkelet Ázsiában, míg egy faj Amerika trópusain őshonos.
Nagyon meleg-, vízigényes és fagyérzékeny növény. A szivacstök nagyméretű ötágú, virágai sárgák. Bennük a portokok hajtogatott vagy csavarodott pollenzsákokat hoznak létre. Az uborkára hasonlító kifejlett termések körülbelül 30 cm hosszúak. Fiatalon ehetők, más tökfélékhez hasonlóan fogyaszthatók főzve, sütve, vagy salátának is.

Lufatök levelei, termése
Forrás: https://kertlap.hu

Érett állapotban azonban erősen rostossá és ehetetlenné válnak a jól fejlett szállítónyalábok miatt. Az érett gyümölcsök ilyen jellemzői azonban ideálissá teszik súrolószivacsként való használatát vagy ipari feldolgozását.

Termesztése
A magokat március vége és április vége között célszerű cserepekbe vetni kb. 1 cm mélyen jó minőségű virágföldbe. A magok csírázásához legalább 20 °C hőmérsékletre és állandóan nedves talajra van szükség. A csírázási idő 2-3 hétig is tarthat. A palánták kiültetése szabadföldbe május végén a fagyosszentek elmúltával történjen napos helyre egymástól 1,5- 2 m távolságra. Figyelni kell arra, hogy a termések ne a földön növekedjenek, mert nedvességtől megrohadhatnak. Ezért biztosítani kell támrendszert, amelyre a növény felkúszhat.

Szárított lufa
Forrás: https://kertlap.hu

Szivacs előállítása házilag is könnyen megtehető. A teljesen érett tökből készíthető, amely héja már sárgás-barnás színű. A héj eltávolításához a tök alsó részéből egy darabot célszerű levágni. Így a magok kiütögethetők a belsejéből. Héj és a rostos rész között hosszanti irányban felvágva a héj már könnyen kézzel is eltávolítható. A rostszerkezet alapos átmosása és szárítása után tetszőleges méretűre és alakúra vágható a szivacs, amely szárazon kemény, de vizesen fürdőszivacsnak is használható.

Lufaszivacs a Balatoni Múzeum gyűjteményéből
fotó: Kiss Viktor

Hasznosítása
Az ipar például talpbetéteket állít elő, míg a szépségiparban bőrradírként ismert. A bőrre hámlasztó hatással vannak, a keményebb bőrfelületen (pl. talp, sarok) is hatékonyan tisztítanak, de használatuk serkenti a vérkeringést is. Használata nem javallott bőrbetegségek esetén és sebes bőrfelületen sem. Az egyes források a még fiatal tök számos gyógyhatását írják le.
Különféle háztartási munkákhoz is használható a lufatökből készült szivacs. A száraz virágkötészet is előszeretettel használja. Dísztárgyak is készíthetők belőle festés, lakkozás követen.