LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2018. május 29. HadtörténetHelytörténetKönyvkiadás

A Nemzeti Kulturális Alap 400.000 Forintos támogatása lehetővé tette a Balatoni Múzeum számára, hogy egy forrásértékkel bíró, ez idáig feltáratlan információkat közlő művet tárjon a második világháború időszakát kutató, illetve a korszak iránt érdeklődő közönség elé.

Cseh Valentin és Boda Sándor „Mesztegnyő 1944/1945” című könyve a második világháború végének somogyi hadszínterével, ezen belül is egy kis somogyi település, Mesztegnyő háborús mindennapjaival foglalkozik.

A hadtörténeti irodalomban jártas olvasók előtt nem ismeretlen szerző e kötetében a községből származó Boda Sándor által a 90-es években összegyűjtött, a háborús mindennapokat átélt helyieknek a visszaemlékezéseit rendezte sajtó alá.

A Balatoni Múzeum fontos küldetésének érzi – nemcsak Keszthely, de az egész Közép-dunántúli régió egyik tradicionális szellemi csomópontjaként – az oral historyban rejlő lehetőségeket kiaknázó, elsődleges forrásmű terjesztését elsősorban helyi, (mikro)regionális szinten.

A „Mesztegnyő 1944/1945” című kötetet terveink szerint kötetbemutató formájában ismertetjük Mesztegnyő, Keszthely és Marcali téma iránt érdeklődő közönségével.

A pályázat beadásával és a pályázati cél megvalósításával ugyanis a tudományos kutatás támogatása mellett célul tűztük ki a kutatási eredmények lehető legszélesebb körben való megismertetését is.

Szakmai beszámoló letöltése