LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Egész évben KorcsolyázásVitorlázásTeniszSportPingpongTollasEvezés

A balatoni kikapcsolódáshoz régóta hozzátartozik a sportolás. A kiállított sport relikviákat és sporteszközöket szemlélve könnyen magunk is kedvet kapunk egy kis mozgáshoz!

Mikor rendezték az első versenyeket a balatoni sportegyesületek?

Az első sportegyesületek Füreden és Keszthelyen az 1880-as évektől rendeztek versenyeket. A legkedveltebb vízi sportok – evezés, vitorlázás,korcsolyázás, úszás – mellett a tenisz vonzott népes társaságot. Nem véletlen tehát, hogy épp egy 1930-as évekbeli teniszruhát viselő hölgy mosolyog ránk az egyik tárlóból.

Az 1930-40-es években a rendszeres Nemzetközi Sporthetet automobil, motorbicikli, repülő, motorcsónak számok bemutatói színesítették. Az 1950-es évektől, a megélénkülő balatoni turizmus időszakában a strandokon és az üdülőházakban bérelhető, használható sporteszközök, játékok nagyon keresettek voltak, és a vízisí, vízilabdázás, röplabdázás, pingpong, lengőteke bekerültek a nyári szórakozások közé. A Balaton-átúszások népszerűsége az 1980-as évektől nőtt meg.

Tárlatunkon a sport érmek, a sporteszközök és sportruházat mellett balatoni sportesemények fotói, hirdetményei is bizonyítják a balatoni sportélet sokszínűségét.