LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2014. április 27. TárolórendszerMűtárgyvédelemFotótár

A Balatoni Múzeum fotótári gyűjteményének műtárgyvédelmi környezetét javítandó, tűzálló tárolórendszer és fémszekrények beszerzését valósítottuk meg a támogatással elnyert 500. 000 Ft. összegből.

A tervezett 11 db fémszekrényből 6 db megvásárlására nyílt lehetőségünk. Ez tételesen négy darab, 4 fiókos, függőmappa tárolására is alkalmas „FOLIO” központi zárral ellátott fémszekrény illetve két darab 3 fiókos, függőmappa tárolására is alkalmas központi zárral ellátott „FOLIO” fémszekrény beszerzését jelentette.

A Balatoni Múzeum 43 158 darabos fotó – és 8577 darabos dia tára rendelkezett a múzeum gyűjteményei közül a legaggasztóbb műtárgyvédelmi körülményekkel.

A nyitott polcokon illetve tároló szekrények hiányában a földön, régi dobozokban tárolt fotóanyag helyenként erős por – és fényterhelésnek voltak kitéve.

A közel ötven éves, nehezen záródó, nitrolakkal felületkezelt szekrények, a kor műtárgyvédelmi követelményeinek korántsem feleltek meg.

A fényképek állapotát – mint minden műtárgy esetében – a hőmérséklet, a relatív nedvességtartalom, a levegő tisztasága és a fényviszonyok befolyásolják a leginkább. Ezért a pozitív és a negatív fotók szétválogatása mellett a fényképek régi csomagolóanyagának, mint a pergamenpapír borítékok, a nátronpapír és az eredeti fényképtartó dobozok cseréje valósult meg.

A fényképészeti anyagok tárolására alkalmatlan anyagokat felváltotta a ligninmentes, savmentes papír.

Ezzel a gyűjteménynek közel 25 %- a lett újracsomagolva. A tervezettnél kevesebb tárolószekrény beszerzése miatt most csak a műtárgyvédelmi szempontból elsőbbséget élvező pozitív fotók lettek a beszerzett, új fotószekrényekben elhelyezve.

Szakmai beszámoló letöltése