LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2021. február 11. FenékpusztaÁsatás
  • Ásatás időpontja: 2020. 08. 06. – 20120. 08. 29.
  • Ásatásvezető: Havasi Bálint (Göcseji Múzeum)
  • Munkatárs: PD Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya (Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa e. V., GWZO)

A 2020-as évi német-magyar közreműködéssel végzett feltárás a fenékpusztai késő római erőd délnyugati felében olyan épületekre koncentrált, amiket eddig csak geofizikai felmérések alapján ismertünk.

Ezen a területen – amit a Festetics majorsághoz vezető fasor, a 76-os út valamint az erőd déli és nyugati fala határól be – eddig csak a déli kaputól keletre eső, tehát az erőd délkeleti feléhez tartozó részen voltak feltárások az 1970-es és 80-as években (17, 18, 20-as épületek: 3a. melléklet), a kaputól nyugatra még nem.

2007-ben a fent említett német magyar projekt keretében ezen a területen elektromos ellenállás mérést végeztünk. Ennek során négy épület alaprajza rajzolódott ki.

Az ásatás folyamán az említett geofizikai felmérésekből kiindulva hat szelvényt nyitottunk, ami két épület kutatására irányult (3b-c. melléklet)3. Az egyik (az eddigi számozás követve, 30-as számmal ellátva) a fasortól délre fekszik, U-alakú alaprajzot mutat, K-Ny-i irányban 42 m széles, É-D-i irányban pedig a két szárnya közel 30 m hosszú.

Az északi központi traktusban három belső osztás vehető ki. A második (31-es épület) a déli erődfaltól északi irányba haladó, közel 54 m hosszú és 15 m széles épület. Egy gazdasági épületre emlékeztet, belső osztást a mérések nem mutattak ki.

Szakmai beszámoló letöltése