0

“Hirdette utcákon, tereken…” Németh János művei köztereken és középületekben

keramikusművészettörténetNémeth Jánosreprodukciók

Németh János Kossuth-díjas szobrászművész, keramikus köztéri alkotásait szinte kivétel nélkül ismerjük Zalában, Keszthelytől Hévízen át Zalaegerszegig…

2 200 Ft

Leírás

Németh János Kossuth-díjas szobrászművész, keramikus köztéri alkotásait szinte kivétel nélkül ismerjük Zalában, Keszthelytől Hévízen át Zalaegerszegig. A Balaton-felvidéken több munkája is található, hadd emeljünk ki egyet közülük, amelyről Kostyál László is ír e könyvben. Zánkán, a gyermekvárosban található a balatoni Neptunus-szobra. Víg, groteszk, népi, de a római képzeletvilágot is megidéző remek. Így írt róla a művészettörténész: 1979-ben nagy nemzetközi ifjúsági találkozóra készültek az Úttörővárosban. Ebből az alkalomból további színvonalas díszítő elemekkel gazdagították a környezetet. A Zala Megyei Tanács egy szökőkutat ajándékozott, és a Zalaegerszegen élő Németh János keramikusművészt bízta meg egy kútszobor elkészítésével. Az ünnepélyes átadás május 13-án volt.
A keramikus az agyag sajátosságából adódó elemekből építkezik. A korongon formálódó kúpokból, hengerekből, gömbökből bontakozik ki a kompozíció. Németh János agyagba álmodott legendás figurái a göcseji fafaragók ízlésvilágát tükrözik. Különböző történelmi korok motívumai, eltérő kultúrák fokozatosan egymásra épülő elemeit viszi bele a mindennapi életbe.
A Neptun-kútszobor egy mókás, szerethető, kedves, barátságos figura. Időtlen, koroktól független, vidám és gondtalan. Egy pöffeszkedő nagy kavics. Lustán élvezkedve terpeszkedik a tűző napsütésben a szökőkút hűsítő vizében. Végtagjai jelzés értékűek, a konstrukció lényege a tömegarány egyedi megkomponálása.

További információk

Tömeg 0.788 kg
Méretek 21 × 1.4 × 30 cm
ISBN

963 7205 36 5

Szerző

Kostyál László, Zóka Gyula

Kiadó

Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kiadás éve

2004

Megjelenés dátuma

2004

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

angol, magyar

Oldalszám

99

Kötés

keménytáblás

Borító

A borítón a zalaegerszegi uszoda frízének részlete látható