0

Választási küzdelmek a reformkori Zala megyében (1834-1847)

levéltári forrásokreformkortörténelemZala megye

Zala vármegye a reformkorban – elsősorban Deák Ferenc politikai hátországaként – a magyar liberális reformellenzék egyik fellegvára volt…

2 700 Ft

Leírás

Zala vármegye a reformkorban – elsősorban Deák Ferenc politikai hátországaként – a magyar liberális reformellenzék egyik fellegvára volt. Az itt zajló politikai események, a helyi szabadelvűek és konzervatívok küzdelmei nem egyszer országos jelentőséggel bírtak, és hatást gyakoroltak a pozsonyi országgyűlés munkájára, illetve a magyar reformmozgalom egészére is. Az elvi ellentétek a nagy nemesi tömegeket megmozgató országgyűlési követválasztások és vármegyei tisztújítások során e megyében is több alkalommal tettlegességbe torkolltak, véres verekedésekké fajultak. Forráskiadványunk a Zala vármegye 1834 és 1847 közötti országgyűlési követválasztásaira és tisztújításaira vonatkozó válogatott kéziratos forrásokat (144 darab, mindeddig kiadatlan dokumentumot: közgyűlési jegyzőkönyveket és iratokat, periratokat, magánleveleket és titkosrendőri jelentéseket, a résztvevők naplóit és visszaemlékezéseit) teszi közzé, az egyes követválasztások és tisztújítások időrendjében fejezetenként csoportosítva. A dokumentumokat a Zala vármegye országgyűlési követválasztásainak és tisztújításainak reformkori történetét felvázoló, valamint a szövegkiadási előzményeket összefoglaló bevezető tanulmány egészíti ki.

További információk

Tömeg 0.569 kg
Méretek 24 × 2 × 16.5 cm
Sorozat

Zalai Gyűjtemény

Sorozatszám

HU ISSN 0133-5499

ISBN

978-963-7226-83-0

Szerző

Molnár András

Kiadó

Magyar Nemzeti Levéltár, Zala Megyei Levéltára

Kiadás éve

2015

Megjelenés dátuma

2015

Kiadás

Első kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

295

Kötés

kiadói kartonált papírkötés

Borító

A papírborítón Barabás Milós litográfiája Hermann Róbert gyűjteményéből

Fontos információ a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel
a Balatoni Múzeum 2020. március 31-ig bezárja összes kiállítását, látogatókat nem fogad. Bővebb információt itt olvashat.