LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
0

Várak a Mátrában 1. (A Keleti-Mátra várai)

Észak-Kelet-Magyarországtörténelemturizmusvárak

Szádeczky-Kardoss Géza geográfiai – művelődéstörténeti munkáinak részét képezi az észak-kelet-magyarországi várak világa is..

2 200 Ft

Elfogyott

Leírás

Szádeczky-Kardoss Géza geográfiai – művelődéstörténeti munkáinak részét képezi az észak-kelet-magyarországi várak világa is.

A túramozgalom keretében őskori és középkori sáncok és erődtemplomok végigjárására biztatta olvasóit. A Mátra várai között vannak késő bronzkori föld-, másutt kősáncok.

Királyi várak, középkori magán váracskák, földsáncok és palánkvárak még fellelhető nyomai. Sajnos olyanok is akadnak, amelyeket az újkorban kőnyerés céljából elbányásztak, s ma már csak töredékei maradtak ránk. A magasan fekvő várakban nem volt ásatás, több helyen még cserepeket sem lehet találni.

Kormeghatározó leletek híján csak méreteik és elrendezésük alapján lehet találgatni, vajon mely időből származnak. A várak leírásának javát Nováki Gyulának köszönhetem, de ahol volt ásatás, igyekeztem a feltárást vezető régész összefoglalójának lerövidített változatát közölni, ezzel is színesítve a tartalmat.

További információk

Tömeg 0.121 kg
Méretek 21 × 0.5 × 14.8 cm
ISBN

978-963-08-7183-9

Szerző

Szádeczky-Kardoss Géza

Kiadó

A szerző kiadása

Kiadás éve

2013

Megjelenés dátuma

2013

Kiadás

Második kiadás

Nyelv

magyar

Oldalszám

73

Kötés

kartonált papírkötés

Borító

A borítón a kisnánai vár fotója szerepel. Készítette a szerző.