LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2019. február 24.

Gyanó Szilvia néprajzkutató korabeli újságcikkekből válogatva mutatja be, milyen volt a farsang vidékünkön 120 évvel ezelőtt.

A Keszthelyi Hírlap tudósított a fontosabb eseményekről: bálokról és esküvőkről. Mert a báli szezon azonos a farsangi időszakkal. Adventi időszakban nem szoktak lakodalmakat vagy hangos mulatságokat tartani egészen a szilveszteri bálokig, aztán jött a farsang, Vízkereszttől (jan. 6.) hamvazószerdáig. A következő, nagyböjti időszakban pedig kifejezetten tilalmas volt a tánc, a zene, a dínom-dánom. Lássuk, hogy mulatott megyénk lakossága a helyi lap farsangi híradásai alapján!

Volt néhány újságba való fontos esküvő Keszthely városában: megnősült az órás-ékszerész, a Reischl-család ifja és a posta- és távirdatiszt.

A megyei fiatalság a zalegerszegi Bárány vendéglő nagytermében mulatott, ahol 40 pár táncolta a négyest. A pacsaiak a pacsai nagyvendéglő nagytermében rendeztek táncvigalommal egybekötött műkedvelői színielőadást. Nagykanizsán a Társaskör zártkörű tea-estje jól sikerült; a főgimnáziumi ifjúság hangversennyel és táncmulatsággal frasangolt – ahol vidám kedvvel, pajzán mosollyal járták a táncot az ifjú párok.

Volt néhány újságba való fontos esküvő Keszthely városában: megnősült az órás-ékszerész és a posta- és távirdatiszt is.

Keszthelyen a vigalmak fő helyszíne az Amazon szálló nagyterme, mely oly népszerű helyszínnek bizonyult, hogy a gazdászok bálját csütörötkön kellett megtartani, mert a szombatok és vasárnapok mind foglaltak voltak. Az est sikerét mutatja, hogy 34 pár táncolta a négyest. Az ipartestület zártkörű táncestjének bevételét az ipartestületi könyvtár javára fordították; de bálozott a jótékony nőegylet is. A kereskedők két egyesülete pedig együtt farsangolt. Bizonyára szépen ki is lehetett világítva az Amazon. A szálló villamtelepének megfelelő működtetéséről ugyanis külön gépész gondoskodott. Napról-napra szolgáltatta a nagy világosságot, mégis igen sötétnek láthatta a földi életet. Erre utal legalábbis a gépészházban elkövetett öngyilkossági kísérlete. Végül életben maradt, de az Amazon sötétségbe borult, lábadozása alatt nem lévén más laklamazott, aki a gépet szakszerűen kezelje.

Mulatott tehát az egész úri nép Zalában. És hogy mi volt falun? Ott is tartottak esküvőket, bálokat, farsangi vígasságokat. Bizonyára volt asszonyfarsang, maszkázás, nagy eszem-iszomok. De ez a helyi sajtót egyáltalán nem érdekelte. Az egyetlen híradás – a bulvár-érdeklődést kiszolgálandó – a csaknem tragédiával végződő húshagyói vonyarci mulatozásról szól. Mikor a legények összeszóllalkoztak, és késsel sebesítették meg társukat. A tettesek otthoni böjti elmélkedését a nyomozó csendőrök szakították félbe…