LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Időtartam: 4 alkalom történelem

Első alkalom

A történelemórák elmélyítésére kínálunk remek lehetőséget. Eredeti leletek megtekintése, kézbe vétele segíti elképzelni az őskort, amikor ezeket a tárgyakat az ősember készítette és nap mint nap használta élete során.

A régészeti raktár gazdag leletanyaga bizonyítja, hogy már több ezer éve is maguk termelték élelmüket az itt élő népek. Letelepedtek, falvakban éltek, földet műveltek, állatokat tenyésztettek, megjelent a háziasítás. Fejlődésükkel egyre könnyebbé vált az életük.

Vajon mik voltak az első termesztett növényeik és tenyésztett állataik? A foglalkozáson kiderül.

Második alkalom

Hogy a rómaiak miért pont ezt a környéket választották a fenékpusztai római erőd megépítésére, azt a témahét második napján tudhatják meg. Arról is beszélünk, hogy mi volt az erőd szerepe, kik voltak a lakói, milyen életmódot folytattak, mik voltak a szokásaik, és mi mindent hagytak ránk.

Megmutatjuk használati tárgyaikat, amelyek mind-mind a római nép fejlettségéről tanúskodnak. Megtekintjük az egykor virágzó erőd mai maradványait. Térkép és GPS segítségével felkutatjuk nagyobb épületeit, és megbeszéljük, hogy melyik milyen szerepet töltött be a római császárság fénykorában.

Zalavárra is kirándulást teszünk, ahol felsorakoztatjuk a római koriaktól kezdve az újkorig a tárgyi emlékeket.

Térkép segítségével megkeressük, beazonosítjuk és összehasonlítjuk a megmaradt objektumokat, közben a gyerekek megtudhatják, hogy néztek ki teljes valójukban ezek az épületek, milyen jelentőséggel bírtak és mi volt a szerepük.

Harmadik alkalom

A harmadik foglalkozáson a Balaton környéki várakról, erődökről lesz szó, hiszen szép számban épültek egészen az ősidőktől kezdve, végig a különböző korokon át.

Remek segítségül szolgálnak mindehhez a Balatoni Múzeum állandó kiállítása, terepasztala, vármakettjei és izgalmas animációi.

Negyedik alkalom

A Tátika vártúra nemcsak kiváló alkalmat nyújt a testmozgásra, de az út során bőven van idejük átgondolni, hogy a vár építésének idején hogyan, milyen rendelkezésre álló eszközökkel építkeztek az emberek a magaslatokra.

Régészkollégánk a vár érdekességeiről mesél a romoknál.

Hasznos információk

Ajánlott korosztály

Általános iskolások felső tagozat

Tantárgyi kapcsolódás

történelem

Foglalkozás díja

800 Ft / fő / alkalom (max. 25 fő / csoport)
A részvételi díj nem tartalmazza az útiköltség díját!

Foglalkozás időtartama

4 alkalom – alkalmanként 180 perc

Keressen minket!

Ha felkeltettük érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merülne fel, keresse bizalommal Németh Péter múzeumpedagógust a 83/312-351-es telefonszámon vagy a muzeumpedagogia@balatonimuzeum.hu e-mail címen.