LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. június 1. - szeptember 15.

Az Eltemetett múlt – Élet és halál az Árpád- és középkori Dél-Zalában című vándorkiállítással egy régészeti tárlatot szeretnénk bemutatni, mely az Árpád- és középkori életvitelre, illetve a temetkezési szokásokra, sírokra koncentrál. A kiállítandó leletanyag a nagykanizsai Thúry György Múzeum gyűjteményébe tartozik, mely a Balatoni Múzeum régészeti gyűjteményével karöltve jelenik majd meg a látogatók előtt.

A kiállítással célunk, hogy bemutassuk a régészeti kutatásokat, beleértve az archeobotanikai, archeozoológiai és környezetrekonstrukciós vizsgálatokat, a temetkezések kapcsán pedig az antropológiai vizsgálatok eredményeiből levonható következtetéseket.

A dél-zalai leletanyagba való betekintést két kiállítóterem segíti majd, melyben az élet és halál elemei jelennek meg. Végig követhetik az első teremben a letűnt korok embereinek szokásait, életvitelét, lakóházának rekonstrukciós modelljét, használati, viseleti tárgyait (kerámiák, gyöngyök stb.), míg a második teremben az életüket lezáró szakaszt is, ahol betekintést nyerhetnek a temetkezésükre vonatkozóan, ugyanis egy csontvázas temető sírjai „elevenednek” meg előttünk.

Képek: Thúry György Múzeum