LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2022. november 24. - 2023. december 31.

„Édes jó Istenem! Óvd meg az épületet és óvd meg a benne elhelyezendő gyűjteményt is időtlen időkig, – Keszthely és a Haza örök dicsőségére! Amen!…
Dr. Csák Árpád a Balatoni Múzeum megalapítója”

Csák Árpád 1860-ban született Zalaszántón. Jogi tanulmányait követően Zalaegerszegen árvaszéki jegyző, Keszthelyen szolgabíró volt. 1903-tól szerkesztette a Keszthelyi Hírlapot, illetve hasonló feladatokat látott el a Keszthelyi Ujságnál és a Balaton Vidéke lapnál. Egyik kezdeményezője volt a Balatoni Múzeumi Egyesület megalapításának.

A régész több ásatást is végzett Fenékpusztán és Keszthely környékén. A korabeli jegyzékben méretarányos rajzokkal illusztrálták a talált emléktárgyakat. Csák Árpád jelentős szerepet töltött be a Balatoni Múzeum életében.

„A múzeumi szakgyűjtemények közül, aminek a megalapozásában a kezdetektől fogva részt vett, sőt az első gyűjtemény egy több mint 1200 darabos régészeti gyűjtemény az ő nevéhez fűződik. Ő már azelőtt itt a vidéken és Keszthely környékén is ásatásokat folytatott. A korabeli tudományos élet képviselőivel egyeztetve jó színvonalon a korabeli tudományos gyakorlati színvonalon végezte ezeket a kutatásokat.”

– mondta el Haász Gabriella történész-muzeológus.

Csák Árpád nevéhez köthető még a múzeumi régészeti alapgyűjtemény megalapozása és gyarapítása is. Az 1930-as évekre több mint 10.000 darabos lett ez az anyag. A tájrajzi és a néprajzi gyűjteményt is gondozta. A könyvtár nyilvántartásában is nagy szerepe volt. Az állományban most is fellelhetőek írásai. Lovassy Sándorral társadalmi munkában végezték a múzeum alapítását. Az intézmény jövőre ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, ebből az alkalomból domborművet szeretnének készíttetni Csák Árpádról.

„Évtizedekig lelkiismeretes munkával dolgozott azért, szerintem mondhatjuk azt, hogy éjt-nappallá téve, hogy a Balatoni Múzeum létezzen, felépüljön ez az épület. Ahogy a korabeli írásokból olvassuk, amikor épület az épület, akkor mindennap Lovassy Sándorral itt voltak és folyamatosan felügyelték a munkákat, sőt egy imája is ránk maradt és abban is olvashatjuk, hogy a Jóistent arra kéri, hogy épüljön fel az épület.”

– osztotta meg Németh Péter igazgató.

A múzeum dolgozói arra kérik a lakosságot, ha tehetik, pénzbeli adománnyal járuljanak hozzá, hogy elkészülhessen a dombormű. Ehhez várhatóan bruttó 1 millió forintra van szükségük. Az adományokat a múzeum alapítványán keresztül lehet odaadni, melyhez minden adat az intézmény honlapján található.

Forrás: Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Amennyiben egy kis összeggel is hozzájárulnának a dombormű elkészíttetéséhez az alábbi számlaszámon megtehetik:
Balatoni Múzeumért Alapítvány számlaszáma:
K&H Bank 10404955-50526769-75531003