LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. június 28. 17:00 - 19:00

A Balatoni Múzeum tisztelettel meghívja Önt az „Etnográfus a kamera mögött – Sági János 150” című fotókiállítás megnyitójára.

Sági János 150 évvel ezelőtt, 1874. június 23-án született Keszthelyen. Hamar bekapcsolódott az 1898-ban megalakult Balatoni Múzeum-Egyesület munkájába, és 1902-től 1910-ig a néprajzi osztály vezetője lett.
A fényképezőgép a XIX. század második felétől vált az etnográfiai kutatások eszközévé, a fotózás fejlődésével pedig egyre több kutató tudta megörökíteni a falusi élet mindennapjait, a viseletet és az épületeket.
Sági fényképezőjével a vidéket járva dokumentálta a tájat, a régi falusi házakat és gazdasági épületeket, tárasági eseményeket, ünnepeket. Felvételeket készített Keszthely utcáiról, nevezetes épületeiről, szállóiról és a Balaton-partról.
Fotókiállításunk a múzeum első néprajzkutatójának állít emléket.

Időpont: 2024. június 28. (péntek), 17:00.

Köszöntőt mond Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

A kiállítást Dr. Petánovics Katalin, a Balatoni Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója nyitja meg.

Közreműködik a Tátika Népdalkör zalai népdalokkal.

A programon való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy az esemény dokumentálása érdekében készült kép- és hangfelvételt a Balatoni Múzeum, mint Adatkezelő a honlapján, közösségi média felületén, valamint egyéb médiafelületeken nyilvánosságra hozza.