LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2023. szeptember 25. - november 12. családi programCsaládi napelőadáskézműves foglalkozás

Programok, amikkel várunk

Raktárles – Egy elfeledett gyűjtemény

Múzeumi kulisszatitkok
2023.11.09. 17.00

Az eddig kissé mostohagyermekként kezelt kicsi, ám annál izgalmasabb antropológiai gyűjteményünket, annak érdekes elemeit tárjuk egy interaktív előadás keretében az érdeklődők elé. A múzeumi munkáról az átlagember elsősorban a kiállításokon, múzeumi programokon keresztül értesül, csak a „végterméket” látja, tapasztalja. Főleg a világjárvány alatt gyakran kérdezték tőlünk: „Mit csináltok, ha zárva a múzeum?” Ez az alkalom is nagyon jó arra, hogy élőben választ adjunk a kérdésre. Az eddig kissé mostohagyermekként kezelt kicsi, ám annál izgalmasabb gyűjteményünket, annak érdekes elemeit tárjuk egy interaktív előadás keretében az érdeklődők elé. Az antropológiai kollekció megismerésével párhuzamosan a múzeumi munkába is bepillantást nyer az érdeklődő. A gyűjtemény, a gyűjteményezési munka megismerése mellett az újonnan kialakított raktárat is megmutatjuk az érdeklődőknek.

Már lezajlott események a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023 keretében

Hajózás a mesék világába – népmese napja

Értékeink újratöltve
2023.09.30. 11.00

A 125 éves Balatoni Múzeum a 137 éves, ma is működő Helka hajó, a „Kulthajó” fedélzetén népmese programmal várja a kicsiket és nagyokat! A nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján elhangzik egy mese, majd a hallottak alapján elkészítjük a mese szereplőit csuhéból, rongyból, vesszőből, termésekből. A szükséges alapanyagokat, eszközöket mi biztosítjuk.

Mesterségek napja

Értékeink újratöltve
2023.10.21. 14.00

A Balatoni Múzeumban immár hagyomány, hogy október egy szombatján elfeledett értékeinket a „Mesterségek napján” tárjuk az érdeklődők elé. Ettél már olyan rétest, amit nem csak otthon nyújtottak, de az alapanyagai se boltból valók? A lisztet a múzeum aulájában az őstermelő saját gabonájából saját házi malmában őröl meg. Ezek után természetesen a töltelék is házi. Mi a különbség a házi tészta és a bolti között? A családi délutánon jól érzékelhető. A rendezvényen a vendégek nem csak megízlelhetik a réteseket, tésztákat, de megismerhetik a házi malmocska működését, részt vehetnek a tészta gyúrásában, rétes nyújtásában.

Mesés díszek a természetből

Csak természetesen
2023.10.28. 14.00

Itt az ősz, a természetben beérnek a termések, színessé válnak, és lehullanak a levelek. A színpompás növényi részekből ezúttal mesehősöket készítünk. A kreatív munkában felhasználhatók olyan alapanyagok is, amelyek egyébként a szemétbe kerülnek. A múzeum ezen anyagokat nem csak a változatos gyermek programokon használja fel, hanem már kiállítás építéskor is alkalmazza. Az „Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága” tárlatunk adja az ötletet a különféle mesefigurák elkészítéséhez.