Megkezdődött a Halápy-gyűjtemény restaurálása

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően idén novemberben kezdetét vette Halápy János festőművész összesen 24 alkotásából álló gyűjteményegységének restaurálása a Balatoni Múzeumban.

Jövőre lesz harminc éve, hogy a műalkotások a múzeum képzőművészeti gyűjteményét gazdagítják, és ezen idő során az üvegezés nélküli festményekre rakódó por és egyéb felszíni szennyeződések, mechanikai sérülések (pl. keretek) miatt szakszerű restaurálásuk sürgetővé vált.

A gyűjteményt Halápy Lili, az alkotó özvegye adományozta a Balatoni Múzeumnak. Szinte minden, az adományozással kapcsolatos hírben kiemelik, hogy az özvegy nagy gonddal válogatta össze a festményeket, arra törekedve, hogy azok hűen érzékeltessék egykori férje festői életútját. Úgy gondoljuk, ez sikerült is neki: a gyűjteményt áttekintve, Halápy festői korszakai, jellegzetes műfajai (tájkép, csendélet, portré) és témái (Balaton, virágok) mind megmutatkoznak.
Halápy Lili jól választott: „a Balaton múzeumánál” jobb helyre nem is kerülhettek volna a magát szerényen csak „a Balaton riporterének” nevező művész alkotásai.

„Aki belép a terembe, azt feltétlenül magával ragadja a tó és vidékének festői világa, a Balaton színeinek, fényeinek az ég és víz találkozásának atmoszférája” – olvassuk a Tájak Korok Múzeumok sorozatban az Emlékszobáról megjelent kis kötetben (1990).

A gyűjtemény azóta is izgalmas színfoltja a Balatoni Múzeum arculatának, melynek ugyan fő vonásait a természettudomány, régészet és helytörténet adják, de az intézmény évről évre elkötelezetten otthont ad a legváltozatosabb képző- és iparművészeti kiállításoknak is.

A Halápy Emlékszobát 1989. december 17-én nyitották meg a nagyközönség előtt, s ekkor avatták fel Pátzay Pál szobrászművész által készített, márvány emléktábláját is. 2019-ben tehát ennek a jeles eseménynek a 30. évfordulóját ünnepeljük.

Az érdeklődők a cikkhez tartozó, folyamatosan bővülő képgalérián keresztül, figyelemmel követhetik majd a restaurálás folyamatát, ezen kívül Facebook oldalunkon is beszámolunk majd a fejleményekről.

NKA

 Képgaléria

csütörtök, 06 december 2018 09:06

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt