LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
2024. február 3. - május 18.

Mezőgazdasági munkák, állattartás, ruházkodás, lábravaló – a bőrből készült tárgyak az élet számos pontján megjelentek az önellátó jellegű paraszti háztartásokban. Amit házon belül nem tudtak előállítani azt specialistára vagy mesteremberre bízták. Többek közt szíjgyártók, nyergesek, tímárok, vargák, csizmadiák, később cipészek álltak a társadalom szolgálatába, hogy bőrből készített munkáikkal ellássák a lakosságot.

A mostani kiállítás keretében a múzeum néprajzi gyűjteményében megtalálható bőrből vagy részben bőrből készült tárgyakat mutatjuk be. Válogatásunkban láthatnak hétköznapi csépet, pásztorkéz alkotta reprezentatív karikás ostort és nem mindennapi fújtatós dudát is.

Napjainkban népi iparművészek inspirálódnak az egykori kézművesek alkotásaiból. Keszthelyen Dancsecs Diána bőrműves a népművészetből, a pásztoros bőrművesség elemeiből kiindulva készít használati tárgyakat és kollekciókat a mai kor igényeit is szem előtt tartva. Tárlatunkban az ő munkái is megjelennek, így kiállításunkban a múlt és jelen is megmutatkozik.