LogoBalatoni MúzeumBábelhal WebstudioTelepít
00
Egész évben Tó keletkezéseFosszíliákKőzetekKéregmozgásokKősimogató

Évmilliókon átívelő időutazásra indulunk, megismerheted a Balaton és a tavat körülvevő sokrétű, színes táj kialakulását.

Kiállításunkban bemutatjuk a földrészek kialakulását, a változó klimatikus viszonyoknak megfelelően folyamatosan átalakuló növény- és állatvilágot, és az ezekről árulkodó, megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványokat, azaz fosszíliákat is.

A Balaton kialakulásában kéregmozgások játszották a fő szerepet. Talán meglepő, de a tudományos kutatások alapján a tó viszonylag fiatal, csupán mintegy 15-17 ezer éves. A kezdetekben több sekély különálló tavacskából álló tórendszerből körülbelül 5000 évvel ezelőtt alakult ki a ma ismert, egységes vízfelületű Balaton. Nézzük a számokat! A Balaton, vagy, ahogy mi magyarok nevezzük a „Magyar Tenger” 77 km hosszú, szélessége 1,3 és 14 km között ingadozik, felülete 594 km². Átlagos mélysége 3,0-3,6 méter.

Hallottál már a Balaton nevű óriásról szóló mondáról?

A tó létrejötte nemcsak a tudósok, hanem az itt élők fantáziáját is régóta foglalkoztatja. Az emberi képzelet a mesevilág „egyszer volt hol nem volt” időszakára tette a tó keletkezését, és többféle magyarázattal szolgált a nagy víztömeg megjelenésére. Hallottál már a Balaton nevű óriásról szóló mondáról? Ezt is elmeséljük!

A tó környezetének legjellemzőbb földtani képződményeit a terem közepén, a kősimogatóban helyeztük el. Itt közelről megismerkedhetsz – többek között – a vulkanikus kőzetekkel, a különböző típusú homokkövekkel, köztük a vörös homokkővel, mellyel a Balaton-felvidéken járva sokfelé találkozhattál már, hiszen évszázadok óta kedvelt építőanyag: templomok, nyaralók, csónakházak, kilátók, kerítések épültek és épülnek belőle napjainkban is.