Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatoni Múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából idén hat alkalommal várunk kicsiket és nagyokat a múzeumba. A programsorozat keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből mutatjuk be az év elején napvilágra került "rejtélyes gyűjteményt", egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremgyűjteményét. Emellett természetesen idén is várjuk a kreatív tevékenységek és az őszi hagyományok iránt érdeklődőket, s gondoltunk a költészetben csendesen elmélyülni vágyókra is....

TANÁROK NAPJA - Múzeumpedagógiai börze

2019. szeptember 25.

14:30-16:00

Szeretettel várjuk rendezvényünkre mindazokat a pedagógusokat, akik érdeklődnek a múzeum mint „tudástár”, a múzeumi gyűjteményekben rejlő oktatási lehetőségek iránt. A börze fő céljai, hogy a pedagógusok és a muzeológusok megismerhessék egymást, s bemutassuk gyűjteményeinket, a bennük rejlő lehetőségeket.

Hisszük, hogy a céljaink közösek: az iskolákban és a múzeumban is lehetővé tenni a minél élményszerűbb ismeretátadást; elérni, hogy a gyerekek lelkesen, örömmel tegyék magukévá az új ismereteket. A találkozó során szeretnénk áttekintést adni szerteágazó gyűjteményeinkről, azok összetételéről, ezáltal mintegy kapaszkodókat nyújtani a tanárok számára.

Konkrét ötleteket is adunk: a gyűjteményeket legjobban ismerő szakemberek kiemelve egyes tárgyakat, tematika vagy korszak szerint válogatott kisebb tárgyegyütteseket bemutatják azt is, miként lehet azokat szorosan a tananyaghoz kapcsolni, rendhagyó – akár kitelepült – múzeumi foglalkozás keretében bemutatni.

Szeretnénk megkönnyíteni ezáltal a múzeumi órák beépülését a helyi és környékbeli iskolák éves menetrendjébe, az órák tanagyagába, s elérni, hogy a környékbeli oktatási intézmények pedagógusai bátra(bba)n keressék muzeológusainkat, ha szeretnék kiegészíteni, élményszerűbbé tenni a tanórákat.

 

EGY REJTÉLYES GYŰJTEMÉNY - Numizmatikai előadás

2019. szeptember 28.

17:00-18:30

2019. februárjában egy több mint 2700 darabból álló, felbecsülhetetlen értékű éremleletet fedeztek fel egy keszthelyi ház pincéjében. A gyűjtemény tudományos feldolgozása megkezdődött.

E hosszú folyamat még nem zárult le, számos kérdés vár válaszra a „kincslelet” eredetét, történetét és összetételét illetően. A kiállítás zárását követően, a nagy érdeklődésre való tekintettel rendezvényünk keretében szeretnénk megismertetni az eddigi eredményeket, s lehetőséget adni a numizmatika iránt érdeklődőknek, hogy közelebbről is megismerjék ezt a különleges együttest. Programunk egyúttal lehetőséget ad a helyi és környékbeli éremgyűjtők találkozására, eszmecseréjére is.

Dr. Redő Ferenc, éremleletekre szakosodott régész, a gyűjtemény kutatója előadása a laikusok és a szenvedélyes gyűjtők számára is tartogat izgalmas és figyelemre méltó információkat e „titokzatos gyűjteményről”.

 

EGY KÖZÖSSÉG MÚLTJA - Zsidó emlékek Keszthelyen - Városnéző séta

2019. október 20.

14:30-18:00

A Balatoni Múzeum évről évre szervez játékos városismereti, városfelfedező programokat. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításunkhoz kapcsolódóan Keszthely zsidó emlékeit, a helyi zsidósághoz köthető épített örökséget fedezzük fel.

Sétánk során a keszthelyi hitközség vezetője megmutatja a zsinagóga eldugott épületét és kertjét, ahol megismerkedhetünk a Bibliában szereplő növényekkel, és megnézhetjük a Genezáreti-tó kicsinyített mását is.

A program második felében az ugyancsak kevéssé ismert helyen található zsidó temetőben kalauzolja az érdeklődőket a hitközség elnöke, Rejtő Gábor, aki mesél a sírkövekről, a közösség temetkezési szokásairól.

Tartson velünk, fedezzük fel együtt e rejtett kincseket, épített és szellemi örökségünket!

Program:

14:30-14:45 között   Találkozó Keszthely fő terén a Festetics szobor előtt, séta együtt a zsinagógához
 
15:45-16:00 között   Találkozó Keszthely Festetics kastély főbejáratánál, séta együtt a zsidó temetőhöz 

 

Kérjük, részvételi szándékát 2019. október 19. 12 óráig jelezze az alábbi elérhetőségek egyikén:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

+36 83 312 351

 

AZ ÉREMRESTAURÁLÁS TITKAI - Restaurátor szakmai bemutató

2019. október 26.

16:30-17:30

A restaurátor különleges, sokak számára érdekes munkája áll programunk középpontjában. A Balatoni Múzeum restaurátora bemutatójában megismerkedhetünk a „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításon bemutatott, ez év februárjában előkerült többezer darabot számláló éremlelet restaurálásának folyamatával.

A szakember a szakma számos titkáról fellebbenti a fátylat: bemutatója során nem csak az érmek, de a régészeti feltárások során előkerülő különböző korú és típusú fémek restaurálási módszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

SZÜNETELJ A MÚZEUMBAN! – Családi délután

2019. november 2.

14:00-17:00

A rohanó hétköznapok után jó egy kicsit megpihenni, együtt lenni. Az őszi szünet a családoké, érdemes kihasználni, tartalmasan tölteni. Ebben segít a Balatoni Múzeum!

Novemberi családi napunk programját úgy állítottuk össze, hogy az a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes, szórakoztató legyen.

Néprajzi gyűjteményünk számos olya tárgyat őriz, melynek fontos szerepe volt régen az év ezen időszakában. Néprajzkutatónk segítségével felidézzük az év ezen időszakához kapcsolódó, hagyományos mezőgazdasági munkákat, s a természet őszi ajándékait is magunk köré gyűjtjük.

Míg a gyerekeket a ragasztás, az alkotás köti le, készítik az őszi termésekből a díszeket, ajándékokat, addig a felnőttek gyűjteményünk tárgyain keresztül visszatekinthetnek nagyszüleik életébe.

 

KESZTHELYI KÖLTŐK ŐSZI TÉMÁI - Irodalmi találkozások

2019. november 9.

16:30-18:00

Keszthelyt iskolavárosként szokták aposztrofálni, de akár az irodalom városa is lehetne.

A 17. század első felében ugyanis a kor költői Keszthelyen gyűltek össze a mecénás, Festetics György gróf támogatásával, hogy egymás munkásságát megismerjék. Irodalmi estünkön a résztvevők megismerkedhetnek a keszthelyi kötődésű tollforgatók verseivel őszt idéző költeményeik tükrében.

A vereseket válogatja, és a poéták munkásságát ismerteti Németh István Péter költő, irodalomtörténész.

Gitáron közreműködik: Jokesz Tamás

Műsor:

Péteri Takáts József: A fergeteg

Berzsenyi Dániel: A közelítő tél

Batsányi János: Búsongás

Batsányiné Baumberg Gabriella: Őszi virágok

Csokonai Vitéz Mihály: Az ősz

Petőfi Sándor: Szeptember végén

Szendrey Júlia: Bucsu az ifjuságtól

Orosz Iván: Őszi este Keszthelyen

Simon István: Nyárvégi rapszódia

Lőrincz Lajos: Zalai hangzások

Nagy Antal Róbert: Ősz; Októberi este; Őszi remény 

Németh István Péter: Az Utizsoltárok-ból

Rajnai Rotter Csaba: Augusztus utó; Őszi chanson

Péntek Imre: Az ősz árnyékai

Rainer Maria Rilke: Őszi nap (Tóth Bálint és Réfi János fordításában)

Szeles József: Ősz

Tóth Bálint: Szentmihály hava

Weöres Sándor: Valse triste

Nagy Gáspár: Szerettem az őszi nőket

Kardos Gy. József: Pannon hangulatok

Kávásy Miklós: November végén

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi haikui

Kántor Krisztián haikui

Tungli M. Klára: Keszthelyen ; Október végén

Cséby Géza: Zalában legszebb az ősz; Őszutó ; Elmúlt a nyár

Lángi Péter: Miféle nyár volt?; Őszi Zala; Ősz a parton

Szálinger Balázs: Férfibúcsú

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 

 

Last modified on Friday, 15 November 2019 08:28

Opening hours

Monday:
Closed
Tuesday:
9.00 am - 5.00 pm
Wednesday:
9.00 am - 5.00 pm
Thursday:
9.00 am - 5.00 pm
Friday:
9.00 am - 5.00 pm
Saturday:
9.00 am - 5.00 pm
Sunday:
Closed

Approach

tömegközlekedés   Ca. 5 minutes afoot from train and bus station via Mártírok str.

busz   Park for free around the museum 

kerékpár   The bicycle lane of the West-Balaton passes by the building of the Museum.

Visitors with bicycle can use the Museum's bicycle-sheds.

Shop