Magyar Festészet Napja - 2010

2010. október 17. - 2010. december 13.

A Szentendrei Régi Művésztelep 1928-ban alakult Szentendrei Festők Társasága címmel.1997-ben a régi művésztelepen dolgozó 13 művész megalapította a Szentendrei Festők Társaságának utódszervezetét, a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális Egyesületet, vállalva egy országos jelentőségű történeti-kulturális érték megőrzését, valamint annak a szellemi örökségnek az ápolását, amely a szentendrei képzőművészet legfontosabb hagyományait kívánja folytatni.

"Az általuk alapított művésztelep olyan töretlen erővonalat képvisel nem csak a hazai művésztelepek történetében, hanem a magyar képzőművészetben is, mely felbecsülhetetlen kincs az értékrendjétől megfosztott és szétzilált kortárs művészetben."

A kortárs képzőművészet propagálása felvállalt feladata a Balatoni Múzeumnak: évtizedek óta jelentős képzőművészeti tárlatokat rendez, hisz 1971-ben nyílt meg az első Balatoni Kisgrafikai Biennále, 1989-óta állandó tárlata van Halápy Jánosnak, a Balaton festőjének. 2010-ben indult útjára az első Balatoni Festészeti Biennále.

Magyarországon 2002 óta ünnepeljük a Magyar Festészet Napját, melynek időpontja október 18. Azért ez a nap, mert ekkor van Szent Lukács névnapja, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Bráda Tibor festőművész kezdeményezésére lett ez a nap a Magyar Festészet Napjának ünnepe.

A cél az volt, hogy a kortárs festészet egyre szélesebb közönséghez jusson el; a hozzá kapcsolódó társművészetek, mint a zene, tánc emelik a fesztivál színvonalát.

Idén a Szentendrei Régi Művésztelep alapítói és mai alkotói szerepelnek a kiállításon. Ugyancsak hagyomány már a tárlathoz kapcsolódó rajzos foglalkozás gyerekek részére, mely idén november 4-én kerül megrendezésre.

A kiállító művészek:

Alapító tagok: Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Kondor Béla, Bánáti Sverák József, Bánovszky Miklós, Heintz Henrik, Jeges Ernő, Paizs Goebel Jenő.

Mai alkotók: Aknay János, Bartl József, Baska József, Buhály József, Haász István, Kiss Zoltán László, Rényi Katalin, Rác András, Szakács Imre, Szikora Tamás, Szirtes János, Tzortzoglou Georgios.

 

Last modified on Monday, 14 October 2013 23:50

Shop