Pelso 2019 - XII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále

2019. július 13-án, szombaton 16 órakor nyílt meg a Balatoni Múzeum Dísztermében a XII. "PELSO" Országos Kerámia és Gobelin Biennále. Az idei kiállításra az ismert mondás „Navigare necesse est…” (hajózni muszáj) jegyében várták az alkotásokat a gobelin és keramikusművészektől.

Navigare necesse est…” - idézte az ismert mondást dr. Müller Róbert ny. múzeumigazgató, a Pelso biennále egyik alapítója 2017. július 8.-án, a legutóbbi Pelso megnyitóján a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Lovag Zsuzsa Pelso 2017-ről írott cikkében (Magyar Iparművészet 2017/6.19-27.o.) a következő - idei, 2019-es - biennále kihirdetett témájával: „Navigare necesse est”  zárja írását.

.A rómaiak nem számítottak az ókor leghíresebb vérbeli  hajós népei közé. Sem hajózástörténeti ismeretekre kiképzett katonáik, sem nagy navigációs ismeretekkel rendelkező hajóskapitányaik nem voltak, de bölcsesség jellemezte őket, tanultak a görögöktől és más ellenségeiktől vettek át, és módosítottak megoldásokat. Harcban egy carvus nevű csapóhidat alkalmaztak, és Karthágó feletti győzelmüknél csakúgy, mint az illyr kalózok megfékezésénél szerepe volt a hajózásnak. Tisztában voltak a tengeri kereskedelem és szállítás fontosságával, ezért biztatta Pompeius hajósait, amikor viharban gabonát szállítottak Szicíliából Rómába: „navigare necesse est, vivere non est necesse”, azaz „hajózni szükséges, élni nem”.

 „Liburnákat”, azaz vitorlákkal ellátott evezős hajókat, ”triérészeket” három evezősoros hajókat használtak előszeretettel, amelyek erősek, könnyen manőverezhetők voltak. Minden flotta más színűre festette a tornyait, a hajópalánkra pajzsokat festettek. Az ötsoros (vagy több-soros) hajókat egy idő után reprezentációra használták, amelyek közül bíbor lobogójáról fel lehetett ismerni a fővezér hajóját.

Az 1997-ben indult Pelso kiállítás sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. Az idei tárlaton összesen 56 alkotó textil és kerámia művei tekinthetők meg, melyek ismét együtt szerepelve reprezentálják kortárs iparművészetünk harmonikus sokszínűségét. 

 

A XII. PELSO Országos Kerámia és Gobelin Biennále díjazottai:

Kutak Adrienn keramikus művész (Emberi Erőforrások Minisztériuma díja)

Lévai Nóra textiltervező művész (Emberi Erőforrások Minisztériuma díja)

Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán keramikus művészek (Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége díja)

Vásárhelyi Kata textiltervező művész (Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége díja)

Kerezsi Gyöngyi keramikus művész (Keszthely Város és a Balatoni Múzeumért Alapítvány díja)

Takács-Szencz Lívia festőművész, textiltervező művész (Balaton Fejlesztési Tanács díja)

 

A tárlat megtekinthető 2019. szeptember 14-ig.

 

hétfő, 16 szeptember 2019 15:44

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
Zárva

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt