Kortárs irodalom a Balatoni Múzeumban

 A Nemzeti Kulturális Alap, Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma által támogatott, 3808/01350 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett, Kortárs irodalom a Balatoni Múzeumban – beszélgetések és könyvbemutatók mai magyar szerzőkkel című tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai 

 Első alkalommal, február 22-én, 17 órakor, a Balatoni Múzeum ún. Időszaki I.-es termében, Iancu Laurát (1978), moldvai magyar származású írót, költőt, néprajzkutatót mutattuk be a megjelent érdeklődőknek, aki a csángók vallásosságának különleges jellegzetességeiről, a még mindig eleven népszokásaikról, a csángó szó lehetséges eredetéről, a saját vallásos neveltetésének világlátására és költészetére gyakorolt óriási hatásáról mesélt, majd Kinek a semmi a mindene (Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2012) című verseskötetét mutatta be, Somogyi Zoltán, az est moderátorának kérdéseire válaszolva, és pár verset olvasott fel belőle. Az eseményen 16 fő érdeklődő jelent meg. 

  

Második alkalommal, március 22-én, 17 órakor, a Balatoni Múzeum un. Időszaki III.-as termében Soós József (1953) lentii költőt, népművelőt, a rédicsi művelődési ház nyugalmazott igazgatóját láttuk vendégül, aki több évtizedes vidéki kultúraszervezői és népnevelői tapasztalatairól, illetve arról beszélt, hogy miként kellene és lehet egyáltalán a mai világban igényes, mégis könnyen és sokak számára befogadható szépirodalmat és főleg költészetet teremteni, és nem mellékesen eljuttatni az emberekhez, majd pedig ezt tulajdonképpen demonstrálva, Holt kutak mélyéről (Pannon Írók Társasága, 2011) című verseskötetét prezentálta, amiből több verset fel is olvasott. Az eseményen 6 fő érdeklődő jelent meg. 

  

Harmadik alkalommal, április 19-én, 17 órakor, a Balatoni Múzeum un. Időszaki III.-as termében a muravidéki (Göntérháza) Bence Lajos (1956), szlovéniai magyar költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus, szerkesztő, tartott ismertetést a szlovéniai magyar kultúra jelenlegi és elmúlt 30 éves helyzetéről, a magyar nyelvű kultúra megtartásáért, és főleg a magyar nyelven zajló iskolai oktatásért folytatott kitartó erőfeszítésekről a Muravidéken; a zalai és muravidéki kortárs irodalmi kapcsolatok ápolásáról, és az általa szerkesztett Muratáj folyóiratról; majd Vallani című verseskötetét mutatta be, és olvasott fel belőle több költeményt. Az eseményen 8 fő érdeklődő jelent meg. 

  

Negyedik alkalommal, május 10-én, 18 órakor a Balatoni Múzeum un. Időszaki III.-as termében a Balatonhenyén élő fiatal, akkor éppen frissen Sziveri János díjat elnyert költő, Lanczkor Gábor (1981) mutatta be beszélgetés keretében Hétsarkúkönyv (Kalligram, 2011) című verseskötetét, és generációjára bizonyos szempontból nagyon is jellemző, másrészt viszont atipikus élettörténetét, melyben külföldön töltött évek és utazások gazdagon szerepelnek. A beszélgetés keretében terítékre terült India iránti
érdeklődésének magyarázata, és a mai magyar költők karrier- és egzisztenciateremtési lehetőségeinek válogatott nehézségei című témakör is. Az eseményen 7 fő érdeklődő jelent meg. (Sajnálatos módon az esemény fotódokumentácija a memóriakártya javíthatatlan hibája miatt visszanyerhetetlen.) 

 

 Ötödik alkalommal, május 31-én, 18 órakor, a Balatoni Múzeum ún. 6-os termében a muravidéki (Felsőlakos) Halász Albert (1969), az általános néprajz és a néprajzi/antropológiai metodológia habilitált docense, költő, a Szlovén RTV magyar műsorainak egykori programigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-érmével kitüntetett kutató beszélt a szlovéniai magyarok néprajzi jellegzetességeiről, a határokon átnyúló Hetés nevű tájegység falvairól, a muravidéki magyar és szlovén kalendárium jeles napjainak eltéréseiről és azonosságairól, illetve ezen napok két évezredes múltba gyökerezettségéről, és legutóbbi, Tükörben pocsolya című haikukat tartalmazó verseskötetéről, amiből néhány megzenésített verset Kelemen Gyula, az Énekmondó Együttes vezetője adott elő, saját magát gitáron kísérve. Az eseményen 7 fő érdeklődő jelent meg. 

Hatodik, utolsó alkalommal, szeptember 20-án, 18 órakor, a Balatoni Múzeum Halápy János Emlékszobájában a jelenleg Nemesvámoson élő Praznovszky Mihály (1946), az irodalomtudomány kandidátusa, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár volt igazgatója, Magyar Irodalomtörténeti Társaság egykori főtitkára mutatta be az általa szerkesztett balatonfüredi Tempevölgy folyóiratot, és Jókaitól Jókaiig, irodalmi utazás a Balaton körül címmel tartott kiselőadást. Az előadásában bemutatta a magyar irodalom jeles alakjainak Balatonhoz fűződő személyes, és irodalmi műveiken keresztüli változatos és gazdag kapcsolatát.
A megjelent közönség megismerhette a Tempevölgy folyóirat alapításának történetét, és a szerkesztésének alapértékeit és elveit is. Az est végén Praznovszky Mihály a magával hozott tetemes mennyiségű irodalmi kiadványt, a Tempevölgy könyvek sorozatban megjelent művek gazdag válogatását, és a folyóirat idei lapszámait ajándékként a közönség, és a múzeum könyvtárának rendelkezésére bocsátotta. Az eseményen 18 fő érdeklődő jelent meg.

    

 

Az irodalmi estek mindegyikén Somogyi Zoltán színháztörténész, a Pannon Tükör folyóirat prózarovatának szerkesztője közreműködött moderátorként, és a meghívott irodalmárok beszélgetőpartnereként. Az estek időtartama minden esetben nagyjából egy, illetve egy és egy negyed óra volt, olykor még ennél is kicsivel több. Az estek végén a közönség számára a kérdezés, véleményformálás minden esetben felajánlásra került, amivel szinte mindig éltek is. A meghívott előadók számára természetesen mindig lehetővé tettük, hogy amennyiben hoztak magukkal (mi kértük ezt tőlük, de objektív okokból ez nem mindig volt lehetséges) az aktuális, és esetleg régebbi köteteikből, illetve az általuk szerkesztett folyóiratból, akkor azokat kioszthassák a megjelentek között, vagy adott esetben árusíthassák és dedikálják.

Természetesen, mint minden először megrendezésre kerülő, hagyományt teremteni szándékozó programsorozat esetén, a Kortárs irodalom a Balatoni Múzeumban – beszélgetések és könyvbemutatók mai magyar szerzőkkel című irodalmi est folyam kapcsán is elmondható, hogy a megelőző tapasztalatok nélküli tervezés elképzelései, és a gyakorlati létrejövés valósága természetszerűen nem mindenben fedték, fedhették maradéktalanul egymást. Tanulva a programok lebonyolításából, a következő évadok során némi finomhangolást, módosítást nyilván érdemes lesz végrehajtani.

Idő kell, míg egy új programlehetőség léte átmegy a köztudatba, beépül a város kulturális vérkeringésébe. Ez nekünk az első évad legvégére, a módszeres erőfeszítéseinknek hála, úgy tűnik, talán sikerült, és minden arra mutat, hogy a nézőszám gyarapodása joggal várható.

Amin a következő évad során feltétlenül javítani érdemes, hogy még szélesebb közönséghez juthasson el a programsorozat híre, az egyfelől a kapcsolat a helyi és megyei sajtóval, másrészről pedig a kapcsolat a városi, és környékbeli iskolákkal, főként a humán tárgyakat oktató pedagógusi karral. Talán abban kellene fejlődnünk, hogy még világosabban és alaposabban elmagyarázzuk, kommunikáljuk, hogy akiket meghívunk pontosan kik is, mennyire fontos vagy különleges szereplői az irodalmi életnek. Ezt a következő évadban mindenképpen megtesszük. Tervezzük azt is, hogy az évad indulása előtt sajtótájékoztatón jelentjük be a programsorozat időpontjait, és hogy kiket hívtunk meg, kiket láthat és hallhat, és milyen témában majd az érdeklődő közönség; vagyis egyszóval fokozzuk a marketingtevékenységet.

 

A Kortárs irodalom a Balatoni Múzeumban – beszélgetések és könyvbemutatók mai magyar szerzőkkel című programsorozat első évadának eredményességét csak akkor lehet majd valójában megítélni, ha a rendezvénysorozat nem sorvad el, hanem a továbbiakban is támogatásban részesül, és így megrendezésre kerülhet; hiszen a célunk egyrészt az volt vele, hogy a múzeum alapító atyáinak szándékai szerint kultúrpalotának épített múzeumépület valóban be is töltse ezt a funkciót, és tartósan helyet adjon a történeti, képzőművészeti és zenei eseményeken kívül irodalmiaknak is, másrészt pedig hogy egyfajta ismeretterjesztő, kultúranépszerűsítő, népnevelő missziót megvalósítva a keszthelyiek számára iránytűként szolgáljon egyfelől a kortárs szépirodalom elsősorban, de nem kizárólag Balaton környéki alkotóinak megismeréséhez, másfelől az irodalomtudomány és esetleg más társadalomtudományok legfrissebb, érdekes eredményeinek szélesebb körű megismeréséhez. A Balatoni Múzeum ezért aztán mélyen elkötelezett a folytatás, a további évadok tervezése, szervezése és lebonyolítása iránt, mert büszkeséggel tölt el bennünk, hogy már az első évad során is sikerült olyan fantasztikusan izgalmas és tiszteletre méltó, már nagy tudású, vagy még csak nagyon ígéretes művészeket és egyben tudósokat meghívnunk, vendégül látnunk és bemutatnunk az érdeklődőknek, akik közül korábban még senki sem szerepelhetett Keszthelyen. 

Örömteli eredménye az első évadnak, hogy a rendezvényeinknek nagyon pozitív visszhangja volt a megjelentek körében, és többen rendszeres látogatói lettek a programsorozatnak, és a további megrendezésére határozottan felszólították a múzeumot. 

2013. november 09., szombat 19:46

Nyitvatartás

Hétfő -
Kedd -
Szerda 10.00-17.00
Csütörtök 10.00-17.00
Péntek 10.00-17.00
Szombat 10.00-17.00
Vasárnap 10.00-17.00

Hétfőn, kedden zárva

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!
Please wait

Múzeumi bolt

Eseménynaptár

Szeptember 2017
H K Sz Cs P Szo V
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30
Hétfő -
Kedd -
Szerda 10.00-17.00
Csütörtök 10.00-17.00
Péntek 10.00-17.00
Szombat 10.00-17.00
Vasárnap 10.00-17.00

Hétfőn, kedden zárva